Забраняват на чужденци да купуват земя в Унгария


Забраняват на чужденци да купуват земя в Унгария
Снимка:

6627

В Унгария се подготвя закон за земята, който ще забрани на чужденците да купуват земеделски имоти, заяви премиерът Виктор Орбан на среща вчера с млади фермери в Сеглед на 65 км южно от Будапеща.

Щом законопроектът бъде приет, чужденците вече няма да могат да купуват обработваема земя, добави Орбан, според когото подобни правила се прилагат във Франция, Австрия и другаде, съобщи БГНЕС.

"Това свърша, повече няма да го бъде. Хората от Запад ще трябва да ходят до Австрия, за да се опитат да купят земя. Там няма да могат да купят и един квадратен метър", изтъкна унгарският премиер.

По думите му 2013 г. ще донесе за селското стопанство промени, каквито не са случвали през последните 50-100 години. Виктор Орбан заяви, че проектозаконът, който се обсъжда в парламента, ще защити обработваемата земя от спекулантите и банкерите, а също ще насърчава малките и средните земевладелци и фермери повече отколкото по-големите.

Законът също ще възстанови "земята, открадната чрез съмнителни договори за покупка", добави още премиерът. По думите му съмнителните договори ще бъдат преразгледани и евентуално отменени.

Правителството планира също да създаде държавно финансирана агробанка и да изгради нова напоителна мрежа

Виктор Орбан обясни как по-отворената унгарска политика на изток е облагодетелствала аграрния сектор. За две години износът на храни е нараснал със 70 процента. "Трябва да продаваме това, което произвеждаме", посочи премиерът.

Редактор: Георги Иванов

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички