Какво не знаем за Банско?


Какво не знаем за Банско?
Снимка: Архив

8502

Какво не знаем за Банско?

Знаете ли кой град в България е известен, като „Перлата на Пирин“? Това е гр. Банско - най-големият ски курорт на Балканите, китен град в полите на Пирин планина и родно място на много знатни българи. Вярно е, че много чужденци го познават само, като идеалното място да покараш ски и да изкараш някоя друга топла вечер в гостоприемните хотели и къщи за гости в региона. За българите обаче, Банско носи и историческо значение, което няма нищо общо с добре уредените ски писти и туризма. Ако се потопим в миналото на България, ще открием многобройно споменаване на името на града из книги, документи и записки за събития. И до днес запазените възрожденски къщи ни напомнят за величието му и всички истории, които може да ни разкаже. Хайде да видим какво не знаете за този малък планински град и неговата история.

Археологическата дейност ври и кипи

Археологическата дейност се развива с пълна пара и изобщо не е без причина. На територията на общината са открити повече от 100 археологически обекта. Да, не бъркаме бройката - повече от 100 - включващи светилища, некрополи, селища, могили и крепости.

Това е така, защото районът е бил обитаван много преди да се превърне в това в което е сега. Намерени са доказателства, че е имало население по тези земи. Останките датират от ранно-желязната епоха и късно-бронзовата епоха (III - II хил.пр.Хр.). В региона са намерени тракийско светилище на огъня, късно-антични керамични пещи , погребан римски легионер, гроб на лечител от II век, три ранно-християнски базилики и др. Интересното при тези гробове е височината на останките, всички тези хора са били високи над 1.90 м. Въпреки че в некрополите почти всички са били погребвани без особено много неща с тях, които да разкрият нещо повече, археолозите могат да си извадят много заключения за мястото и условията им на живот по това време.

Археологически комплекс “Свети Никола” и Късноантичната крепост "Ситан Кале" са две от местата, които заслужават да бъдат посетени. Комплексът е бил богато устроено място, което преди да бъде намерено, през 2003-та година, когато откриват ранно-християнската базилика, която е в центъра му, не е било споменавано никъде. Крепостта „Ситан Кале“ пък е охранявала Разложката котловина и е служела за контакт към крепостта в Св. Врач. Била е дом на владетелят и цялата му фамилия, заедно със стражите, които са наблюдавали отвисоко местността.

Местоположението на Банско

Определено доброто му местоположение - висока точка с достатъчно водоеми е изиграла съществена роля в богатото заселване на местността. За известно време тракийското племе меди са живеели по тези земи, дори са изградили храм на Хера, когато са били под гръцко владение. Място чудесно за спорт и забавления, за разходки в планината или просто за релакс.

Тази земя е била притегателна сила към много народи, именно заради доброто си местоположение.

Животновъдите

Когато разполагаш с такава планинска територия, няма как най-голямата част от населението да не е заета в животновъдството. Банско се оформя, като селище през IX-X век. При нападението на Османците, Банско приютява много пришълци от околните села и градове, които търсят закрила. Това естествено се обръща в полза на града и той процъфтява, като дори по време на Турското робство съумява да запази част от независимостта си. За гр. Банско освобождението настъпва на 5 октомври 1912 г., след което той процъфтява, като културен, а след това и като туристически център.

Кой е роден в Банско?

Ще се изненадате колко много личности са родени в гр. Банско. Сред тях са Никола Вапцаров, Неофит Рилски, Тома Вишанов – Молера и дори се счита за родното място и на Паисий Хилендарски. В градът има изложени музейни експонати във родните къщи и на Никола Вапцаров и на Неофит Рилски, така че ако имате път през града или планирате почивка сред китният Пирин, то задължително ги посетете.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички