Никой не иска да гледа Оскарите


Никой не иска да гледа Оскарите
Снимка: pixabay

3802

Поредното 93-то издание на Оскарите постави рекорд по ниска гледаемост. Въпреки всички опити на организаторите да привлекат аудиторията, рейтингите отчетоха внушителен спад от 58% спрямо миналогодишната церемония, сочат данните на Nielsen, цитирани от CNN. Едва средно 9.8 млн. зрители са наблюдавали шоуто по телевизионния канал ABC. За сравнение, Оскарите през през миналата 2020 година бяха наблюдавани средно от 23.6 млн. зрители. Миналогодишното издание бе с най-слабите рейтинги в историята, но тазгодишните награди превзеха с лекота този „връх“.

Все пак церемонията си остава най-гледаното предаване на живо, но през последните години интересът намалява лавинообразно. Само преди седем години, шоуто бе наблюдавано от над 40 млн. души. Защо все пак най-бляскавата вечер в Холивуд губи популярност? Причините не са една и две.

В последните години всички популярни от миналото церемонии по раздаване на награди отчитат спад в рейтингите, включително Златните глобуси, Грами и др. Според някои анализатори, крахът на тазгодишните Оскари се дължи както на COVID-19 пандемията, така и на избора за номинирани филми, които не са познати на широката аудитория.

Според други, Холивуд отдавна се е откъснал от реалността и не може да бъде релевантен спрямо интересите на масовата аудитория. Добър пример за липса на координация е наградата за „Най-добър актьор“, която бе връчена на Антъни Хопкинс за филма „Бащата“. Филмовата легенда дори не беше в залата за да приеме лично наградата си.

Според анализатора Брайън Лаури, това, че церемонията е била организирана по време на пандемия е дало поле за експерименти, което обяснява защо наградата за „Най-добър актьор“ бе присъдена в края на шоуто – място, което в миналото бе запазено за „Най-добър филм“.

Още от Любопитно


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички