Средиземноморската диета не е за всеки


Средиземноморската диета не е за всеки
Снимка: iStock

9493

Средиземноморската диета не се препоръчва при остри заболявания на стомашно-чревния тракт, каза диетологът Елена Соломатина пред в. "Вечерна Москва".

Тя отбеляза, че консумацията на големи количества фибри, с които са богати храните при този вид диета, може да има дразнещ ефект върху храносмилателната система.

С повишено внимание трябва да подходите, ако имате в дома си малки деца, добави Соломатина. Средиземноморската диета може да е подходяща за тийнейджъри, но стомашно-чревния тракт на по-малките не е съвсем адаптиран към изобилието на диетични фибри, предава РИА "Новости".

"Ето защо малките деца се хранят повече със задушени продукти, които са ситно нарязани или смлени", каза диетологът, цитиран от БГНЕС.

Специалистът обърна внимание на факта, че някои хора имат индивидуална непоносимост към някои от продуктите, съставляващи основата на средиземноморската диета като риба или горски плодове. В допълнение, морските дарове могат да съдържат соли на тежки метали.

Соломатина подчерта, че жителите на Средиземноморието имат възможност да ядат пресни продукти, които съдържат много здравословни вещества, което не може да се каже за замразените морски дарове.

"Има много риба от Виетнам и Китай, която не отговаря на санитарните норми. В големи количества консумацията ѝ може да е дори вредно. Трябва да сме внимателни и със сирената, защото често производителят крие, че продуктите съдържат заместители на млечните мазнини", предупреди Соломатина.

Според нея не винаги е възможно да се снабдим и със свежи зеленчуци и плодове - тези продукти често се обработват с химикали, което понижава качествата им.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички