Тези 2 качества са по-важни за успеха ви от интелигентността


Тези 2 качества са по-важни за успеха ви от интелигентността
Снимка: Thinkstock/Guliver

3853

Положителна нагласа към новите преживявания и добросъвестност - тези качества са в пъти по-важни за академичния успех от интелигентността. Това твърди ново проучване, цитирано от PsyBlog.

Хората, които са отворени към нов опит са по-склонни да имат въображение, да са наясно с чувствата си, интелектуално любопитни и търсещи ртазнообразие.

Добросъвестните хора междувременно са дисциплинирани, изпълняват задълженията си и са добри в планирането.

„По отношение на ученето характерът е много по-важен от интелигентността за ръководство както на учениците, така и на учителите, казва авторът на изследването Артър Поропат. – На практика, количеството усилия, които учениците са готови да положат и това къде са насочени тези усилия е не по-малко важно от това кой колко умен е.“

Изследването обхваща данни от десетки хиляди ученици.

Личните оценки на учениците за собствения им характер се оказали също толкова добри в прогнозирането на успеха им на изпитите, колкото и тестовете за интелигентност.

Но когато друг човек, който ги познава, оценява техния характер, това предвижда представянето им на изпитите почти четири пъти по-добре, отколкото интелигентността.

„Тестовете за интелигентност винаги са били тясно свързани с образованието и оценките и следователно се е разчитало на тях, аз да се предвиди кой ще се справи добре. Влиянието на личностните качества върху ученето е истински изненадващо за изследователите в областта на образованието и за всеки, който си мисли, че е бил добър в училище, защото е „умен“, допълва д-р Поропат.

Добрата новина е, че и двете качества, както добросъвестността, така и отвореността към преживявания могат да бъдат тренирани.

„Характерът наистина подлежи на промяна и педагозите, които са насърчавали тези два аспекта на личността на учениците – добросъвестност и отвореност към преживявания – са постигнали подобряване на способностите на учениците за учене.

За разлика от това, има малко доказателства, че интелигентността може да се „преподава“, въпреки множеството приложения за умствена тренировка.“

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички