В помощ на планетата Земя


В помощ на планетата Земя
Снимка: iStock/Guliver

13563

Днес темата за опазването на околната среда е особено актуална. С развитието на промишлеността в световен мащаб, вредата, която се нанася на планетата във всеки един миг, е не просто голяма. Тя е огромна. Освен това, неимоверно бързото увеличаване броя на населението изисква да се предприемат все по-драстични стъпки за изхранването му. Обезлесяват се хиляди декари, за да се засадят зърнени или други култури, строят се фабрики, заводи…

Ръка за ръка с развитието на промишлеността, върви и развитието на технологиите. В това число – и новите технологии, интернет. По този начин много по-лесно отколкото преди години може да се обърне внимание на обществеността за наболелите проблеми с околната среда. Интернет е една голяма и висока трибуна, която дава възможност сигналът за тревога да бъде чут от милиони хора. Хора като нас и вас.

Горите са белите дробове на планетата

Както вече стана дума, обезлесяването е съществуващ процес, който продължава от години, като целта е да се получат повече промишлени и обработваеми площи, да се преследват големите печалби, без да се мисли за това, което остава впоследствие. А то е едно – ерозирали почви, пустини, лишени от живот…

Хартията се прави от дървесен пулп – това е меката част на дървото. След като се отреже дървото, най-напред дънерът се прави на малки стърготини. Отделните влакна се извличат от стърготините посредством процес, който използва вода и топлина, след което се правят на каша. Именно тази каша е т.нар. пулп, от който впоследствие се прави познатата на всички хартия.

 Ето някои цифри, които сами по себе си говорят достатъчно и които, вярваме, ще ви накарат да се замислите:

- Близо 43% от отсечените дървета се използват за производството на хартия;

- Близо 80% от произведената хартия рано или късно се озовава на сметищата;

- Около 35% от твърдите общински отпадъци са съставени изцяло от хартия и хартиени продукти;

Какво се получава в крайна сметка – обезлесяваме планетата, отсичаме милиони дървета, обричаме огромни площи да се превърнат в негостоприемни места, където нищо не може да вирее, за сметка на какво – за да изхвърлим почти всичко от това, което сме произвели с цената на създаването на изброените проблеми?!

Рециклирането запазва природните ресурси

Индустриалното производство на хартия има голям ефект върху околната среда, първо чрез изсичането на дървета за получаването на хартията и второ - изхвърлените хартиени отпадъци замърсяват околната среда. Рециклирането на хартията намалява това вредно влияние. Всъщност, ползите от рециклирането са много – намалява се замърсяването на водата, намалява се замърсяването на въздуха, намалява се консумацията на енергия, намалява се унищожаването на горите и така нататък.

Хартията може да се рециклира до 8 пъти. Като пример за ползите от този процес, бихме могли да посочим факта, че рециклирането на един тон вестникарска хартия спестява около 4000 kWh електроенергия, а това количество би било достатъчно да захрани едно тричленно европейско семейство за цяла година или да отоплява и охлажда едно североамериканско семейство за половин година.

Процесът по рециклиране обикновено е високотехнологичен и изисква техническо обезпечаване. Правилното  рециклиране изисква да се получи като краен продукт чиста хартия, без добавени вещества като храни, метали и пр. Отделните стъпки бихме могли да обобщим така: събиране; превръщане в каша; почистване; премахване на мастилото; рафиниране и избелване; направа на нова хартия.

Как всеки може да помогне с по-екологично мислене

Производството на хартия е нещо, без което не можем. Това е безспорен факт, никой не говори за спиране или нещо подобно. Човешката дейност спрямо природата е деструктивна, това също е факт. Да говорим за спиране на тези процеси е безсмислено, но знаете ли какво би могъл да направи всеки от нас? Всеки от нас може да спомогне за ограничаване на въздействието на човечеството върху околната среда. Начините за това са много. Дори елементарният избор да прегледате даден бюлетин онлайн, вместо да вземете хартиено издание, е една малка стъпка в правилната посока. Малка стъпка, което, направена от стотици, хиляди, милиони хора може да доведе до промяна.

 Ето например, вече има специализирани сайтове, които събират за своите потребители огромен набор от материали онлайн, като по този начин спомагат за намаляване на вредния отпечатък от използването на хартия. В днешно време например повечето хипермаркети предлагат свои брошури, с помощта на които рекламират своите продукти и привличат клиенти, предлагайки съблазнителни отстъпки. Идеята за създаването на интернет сайтове, които да обединяват такива рекламни материали, идва като нещо естествено в светлината на все по-честото алармиране за необходимостта от промяна и от по-екологичен живот.

Такъв сайт например е Kimbino.bg. Да кажем, че искате да проверите какво се предлага в момента в някой от вашите любими магазини. Няма нищо по-лесно от това да посетите сайта и да разгледате предложенията, да кажем в изготвената от магазин Лидл брошура, без да ви е необходимо хартиено издание. Лесно е нали? По този начин, без може би дори да го осъзнават, много хора спомагат за защитаването на горите и на нашия дом – планетата Земя.

Източник: Kimbino.bg

Ето и още няколко идеи, също толкова прости стъпки за опазване на природата, за които всеки може да помисли и да приложи в ежедневието си: принтирайте по-малко – обикновено може да минете и без принтиране; заменете хартията за бърсане на ръце с хавлиени кърпи; вместо хартиени чаши и филтри за кафе машини, използвайте такива за многократна употреба; вместо хартиени торбички, ползвайте платнени торби за многократна употреба. Списъкът може да бъда продължен, но основната идея е ясна. Нека всеки да се замисли как може да промени своето ежедневие, така че то да стане основа за едно по-екологично и по-зелено бъдеще!

Източници на информация:

(1) Околна среда /Council of Europe: Coe.int

(2) Съвременният човек- лишен от ценности продукт на епохата: Sites.google.com

(3) Рециклиране на хартия: Ecology-and-infrastructure.bg

(4) “Рециклирането на хартия - втори шанс за гората”: Razrabotki-tpgpk.blogspot.com

(5) Брошурата на Лидл: Kimbino.bg

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички