10 полезни факта за светодиодните лампи


10 полезни факта за светодиодните лампи
Снимка:

5339

Светодиодните лампи стават все по-актуални, като търсенето им у нас се е увеличило 3 пъти само за последните няколко месеца.

Това коментират от българската марка REALUX и посочват още 10 полезни факта за тях.

Светодиодът съдържа един или няколко излъчващи светлина кристали, разположени в един корпус с леща, която създава светлинен поток (1). Цветът им зависи от химическия им състав.

Той може да бъде бял, червен, зелен, жълт, син, оранжев или ултравиолетов (2). Най-общо светодиодите биват еднокристални и многокристални (3), като най-разпространени у нас са тезис цокъл GU 10, G 5.3 (MR 16) и цокъл E14.

Едно от основните преимущества на LED лампите е, че са много икономични. Качествените светодиодни лампи са 10 пъти по-ефективни от обикновените крушки (5), не съдържат опасни вещества (6) и имат гарантиран живот от минимум 30 000 часа (7). Това е приблизително 30 пъти повече от гарантирания живот на крушките с нажежаема жичка.

Светодиодите са механически здрави, защото не съдържат чупливи елементи, и са подходящи за трудно достъпни места (8). Рядко се налага да се сменят и светлината, която излъчват е ярка и чиста (9). Тези лампи имат много широко приложение – от рекламни табла, пултове и витрини - до битово осветление, подходящо за всички стаи, както и за улици и дори тунели. Най-добра за дома е бялата светлина, която е най-близка до дневната (10).

Този тип лампи са предпочитани от бизнеса (офиси, хотели, ресторанти, магазини), където най-бързо се вижда колко са икономични – първоначалната инвестиция се възвръща най-много за година.

„Колкото по-голяма е бизнес сградата, толкова ефектът от икономията е по-осезаем и се вижда по-скоро. Същевременно компаниите се позиционират като отговорни към опазването на околната среда и пестенето на енергия. Защото LED лампите не излъчват никакви вредни вещества и се рециклират напълно. Те превръщат в светлина почти цялата енергия, която поглъщат, поясняват от REALUX.

На пазара вече има и т.нар. мощни светодиоди, които успешно заместват лампите с нажежаема жичка от 40, 60, 75 и 100W, като консумират над 10 пъти по-малко електроенергия.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички