11 странни причини за гигантски токови удари


11 странни причини за гигантски токови удари
Снимка:

758

Често възприемаме електричеството за даденост, но се оказва, че не винаги можем да разчитаме на светенето на крушките. Електрокомпанията Eaton Corporation и сайтът Business Insider съставиха списък с 11-те най-странни причини за масово спиране на тока през последните 18 месеца.

1.)    Совалката Endeavor. През октомври 2012 г. е организирана нейна обиколка по улиците на Лос Анджелис, преди тя да бъде изложена в Калифорнийския научен център. Налага се местните власти да спрат електричеството за четири часа, за да се състои обиколката благополучно.

2.)    Верига на колело. През юни 2012 г. някой в Калифорния очевидно решава, че е много весело да хвърли верига на колело върху електрическо оборудване. Това обаче коства захранването на повече от 1500 души за около час, а властите часове наред недоумяват какво се е случило.

3.)    Дива пуйка. През април миналата година в Калифорния дива пуйка полетяла и се оплела в няколко жици. Нещастната птица за секунди се превърнала във вечеря за Деня на благодарността. Заради случая била прекъсната връзката към линията за спешни случаи 911, а проблеми с електричеството имало и през целия следващ ден.

4.)    Катерици. През юни т.г. в два различни града на САЩ катерици си „играели” в електрически подстанции и предизвикали прекъсване на захранването за общо 5000 души.

5.)    „Супер Боул”. Гигантски токов удар имаше и по време на най-популярното спортно събитие в САЩ – „Супер Боул”. По ирония на съдбата проблемът е бил предизвикан от устройство, специално създадено да предотвратява спиране на тока. Играта бе спряна за 34 минути.

6.)    Преминаващ влак. Влак, минаващ през щата Ню Йорк през февруари миналата година, закачил жици на телефонна компания и в следствие съборил няколко електрически стълба. Това предизвикало пожар, а 800 души нямали ток в продължение на два часа.

7.)    Бягащ престъпник. Заподозрян за престъпление бягал от полицаи, когато колата му се блъснала в електрически стълб, спирайки електричеството на 4000 жилища в щата Уайоминг.

8.)    Змия. Шестметрова змия пропълзяла в електрическа подстанция в Алабама и се заклещила. Това предизвикало прекъсването на тока на 6800 домакинства за повече от два часа.

9.)    Чайка. През март в Калифорния чайка се оплела в няколко жици. Птицата била изпържена, а токът на 3000 души спрял.

10.)   Термити. В Тайван термити разяли електрически кабели, предизвиквайки масов токов удар. Влажният климат на страната е добре дошъл за тези същества, които често са причина за спиране на тока там.

11.)   Самоубиец. През март миналата година в Калифорния депресиран мъж се покачил на върха на електрическа кула с намерението да скочи. Властите се принудили за всеки случай да спрат захранването на 25 000 души. След редица убеждения мъжът склонил да слезе на земята.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички