30% от домакинствата трябва да бъдат газифицирани до 2020 г.


30% от домакинствата трябва да бъдат газифицирани до 2020 г.
Снимка:

399

В момента се извършва процес на оценка и стартиране на проекти за енергийна ефективност на обща стойност над 1.16 млрд. лева. 700 млн. лева от тях са безвъзмездна помощ по оперативни програми и Международен фонд „Козлодуй”.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на Четвъртия международен екологичен конгрес, съобщиха от МИЕТ.

В сравнение с другите страни от ЕС, България е на първо място по използване на електроенергия за отопление, която е и най-скъпият енергиен източник. По думите на министър Добрев токът ще продължи да поскъпва през следващите години и битовата газификация е отлична алтернатива.

Към момента едва 3% от домакинствата в страната са газифицирани. Една от основните пречки е фактът, че домакинствата трябва да направят сериозна инвестиция за газификация – 5000–6000 лева. Затова в Международен фонд „Козлодуй” е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата, за изграждане на инсталациите.

Сумата на помощта за всяко семейство ще бъде фиксирана - между 2 500 и 3 000 евро. Единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, с които да докаже, че се отоплява на газ. Очаква се по този начин да бъдат финансирани около 8 000 домакинства.

Министър Добрев припомни, че на 14 май започва кандидатстването по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика”, която ще предостави на бизнеса 150 млн. евро безвъзмездно по ОП „Конкурентоспособност”.

Пред участниците в конгреса той представи и възможностите на програмата „Инвестиции в зелена индустрия“.

По нея вече са получени два пъти повече проекти, отколкото може да се финансират, което е доказателство, че тя е успешна. Цел на програмата е инвестиционна подкрепа на големите предприятия в страната за преодоляване на негативното им влияние върху околната среда и повишаване на тяхната конкурентоспособност.

 

 

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички