68% от българите - категорично "за" Южен Поток


68% от българите - категорично "за" Южен Поток
Снимка:

488

Подкрепата за "Южен поток" е сравнително висока, но доверието в организациите, участващи в проекта е точно на обратната страна. Това са само част от изводите от проучването за нагласите на обществото в България към изграждането на тръбопровода, съобщава БГНЕС.

Проучването е направено от "WorldThinks" по поръчка на "Natural Gas Europe" сред граждани на всички страни, през които ще мине тръбопроводът – България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия. В България са анкетирани 500 души.

93 % от хората признават, че са чували за "Южен поток", като най-често срещаният източник на информация за проекта, са новините. 68 % от хората подкрепят проекта "Южен поток", само 5 % са категорично против. Подкрепата за проекта е най-висока сред българските граждани на възраст над 55 години – 77 % декларират своята подкрепа за "Южен поток".

61% от хората се съгласяват с твърдението, че България ще спечели икономически от тръбопровода "Южен поток", а 65 % смятат, че потенциалните ползи за България от проекта са повече от неблагоприятните последици. 62 % пък декларират съгласието си "Южен поток" да мине през България. Проучването сред заинтересованите страни показва, че БЕХ се вижда като хаотична организация, която не винаги е сигурна в посоката, която се движи, коментира Бен Симпсън от "Britain Thinks", който представи днес резултатите от проучването на кръгла маса за развитието на проекта "Южен поток". Сред заинтересованите страни има чувство, че БЕХ не е способен да изпълнява целите, за които е създаден и трябва да бъде закрит, уточни Симпсън. Някои от анкетираните представители на заинтересованите страни разглеждат БЕХ като податлив на корупция.

Според повече от ¾ от анкетираните в България трябва да продължи развитието на водноелектрическите централи и соларната енергия. 58 % от хората подкрепят изграждането на нови тръбопроводи, пренасящи газ и петрол от Близкия изток, а 54 % подкрепят нови тръбопроводи, пренасящи газ от Русия. Според данните от проучването Българите са най-загрижени за нивото на безработицата в страната, за политическата и икономическата корупция и за високите цени на продуктите за ежедневна употреба. Надеждите на хората са свързани с по-голяма икономическа стабилност, с по-високи нива на заетост и с по-голяма прозрачност отчетност и прозрачност в бизнеса.

Строителството на българския участък от "Южен поток" започва още тази година, съобщи Александър Сиромятин, заместник-ръководител на отдела за управление на проект в "Газпром" по време на кръгла маса в София.

"Строителството в България ще започнем в края на тази година. Имаме подписан с БЕХ план за мероприятията, разрешението за строителството ще бъде подписано през септември - октомври тази година", съобщи Сиромятин. "Надяваме се, че отчуждаването на земите ще бъде завършено към есента на тази година, затова съществуват всички необходими предпоставки", добави той.

След няколко дни ще започне обществено обсъждане на ОВОС на проекта, ОВОС, който вече има положителна оценка от МОСВ, каза още представителят на "Газпром". Обществени обсъждания ще започнат на 1 юли и ще се състоят във всички 37 териториални единици по трасето на газопровода. Имат положителна оценка на ОВОС от МОСВ. Ще има наша работна група, която ще разяснява и ще отговаря на всички въпроси, които вълнуват населението в тези райони. Много въпроси възникват във връзка с шума, но на всички въпроси ще се дадат точни и ясни отговори. Всички забележки от населението ще бъдат отчетени в окончателната версия на ОВОС, съобщи той. Той отбеляза, че на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите може да бъде открит докладът за ОВОС на проекта.

Той напомни, че през август 2012 година беше подписан протокол между БЕХ и "Газпром", според който 30 % от изграждането на българската част от "Южен поток" ще се финансира със собствени средства на БЕХ, а за останалите 70 % ще се търсят допълнителни външни финансови източници. "Газпром" ще финансира частта на БЕХ, а във връзка с останалите 70 %, които трябва да бъдат привлечени на принципа на проектното финансиране, скоро се очаква доклад, който да позволи привличането на средствата.

Изграждането на българския участък ще струва 3,3 милиарда евро. Стойността му е почти половината от общата сума, необходима за изграждането на целия сухопътен участък от проекта ( 6,5 милиарда евро), тъй като в нашата страна освен тръбите, трябва да се изгради и терминалът, който ще приема цялото количество природен газ за Европа и три компресорни станции.

"Разчитаме, че български строителни фирми ще ни помагат за изграждането на този газопровод, заинтересовани сме да развиваме икономиката на България и да осигурим работа за българските компании", каза още представителят на "Газпром".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички