АЕЦ Козлодуй: Ядреното гориво за 5 и 6 блок не е поскъпнало


АЕЦ Козлодуй: Ядреното гориво за 5 и 6 блок не е поскъпнало
Снимка:

513

Не е вярно твърдението, че за срок от 6 години  - от 2006 до 2012 година, цената на ядреното гориво за действащите блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", е поскъпнала с над 500 процента. Това съобщиха от централата в отговор на твърдения, цитирани от БНР.

"Свежото ядрено гориво за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" се доставя от руската фирма ОАО "ТВЕЛ" по дългосрочен договор, сключен през 2002 година По принцип цената на свежото ядрено гориво (СЯГ) е обвързана със световните цени на урановата суровина и с услугите, свързани с нея. Съгласно действащия договор за доставка на свежо ядрено гориво цената на СЯГ за АЕЦ "Козлодуй" се договаря по съгласувана между страните методика на всеки три години, в зависимост от показателите на световния уранов пазар, като за съответния тригодишен период цената остава фиксирана", обясниха от централата.

По данните на централата излиза, че горивото се е увеличило с 57% за периода от 6 години.

"До края на 2013 година предстои да бъде договорена цената за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" за периода 2014-2016 година, като не се очаква тя да бъде увеличена. Изцяло несъстоятелно е изказването, че АЕЦ "Козлодуй" не плаща за бъдещото извеждане от експлоатация на спрените ядрени мощности на централата", категорични са от там.

По отношение на друго твърдение, от "Козлодуй" съобщават: "Подчертаваме, че "АЕЦ Козлодуй" ЕАД поддържа всички задължителни и необходими застраховки, свързани с нейната дейност. Атомната електроцентрала поддържа непрекъснатост на застрахователното покритие по Застраховка "Обща гражданска отговорност", покриваща отговорност за ядрена вреда. Покритието по тази застраховка се разпростира и върху събития по време на превоз на ядрено гориво. За застраховката е издадено необходимото решение на Министерския съвет. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД поддържа и задължителна имуществена застраховка, гарантираща цялото имущество от събития като пожар, земетресение, наводнение и др."

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички