АЕЦ Козлодуй получи разрешение да търси място за строеж на 7-ми блок


АЕЦ Козлодуй получи разрешение да търси място за строеж на 7-ми блок
Снимка:

12482

АЕЦ "Козлодуй" получи официално разрешение за избор на място, на което да бъдат построени нова мощност към ядрената ни централа - 7-ми блок, става ясно от официално съобщение на самата централа.

Пред Actualno.com изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Илиев потвърди, че става въпрос за инвестиционното предложение на централата за изграждане на нов блок - 7-ми блок. Той добави, че в предложението на АЕЦ "Козлодуй" се говори за "нова ядрена централа", защото може в крайна сметка да се изградят повече мощности - евентуално два реактора, т.е. 7-ми и 8-ми блок.

В съобщението от централата се казва дословно, че председателят на Агенцията за ядрено регулиране ("АЯР") д-р Лъчезар Костов е връчил на изпълнителния директор на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД Валентин Илиев разрешение за определяне местоположението на ядрено съоръжение (избор на площадка) по смисъла на чл. 15, ал. 4, т. 1 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия, съобщиха от атомната централа.

Издаденото разрешение е в отговор на постъпилото писмено заявление от страна на дружеството на 13 декември миналата година, с което на практика се стартира техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Подаденото заявление е част от процедурата по изпълнение на решение на Министерския съвет от 11 април 2012 година, с което бе дадено принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". В полученото разрешение се уточняват задълженията на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, свързани с избора на площадка за ново ядрено съоръжение. Те включват осигуряване изпълнението на инженерните проучвания и изследвания, необходими за разработване на проектните основи и оценките на безопасността и впоследствие за одобряване на избраната площадка.

Издаденото разрешение е в съответствие със Закона за безопасно използване на ядрената енергия и изискванията на Наредбата за реда за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия. Изборът на площадка е първата стъпка от техническата част на лицензионната процедура за изграждане на нова ядрена централа.

Следващата стъпка е одобряване на избраната площадка от Председателя на АЯР.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички