Айфеловата кула вече ще се захранва с екоелектричество


Айфеловата кула вече ще се захранва с екоелектричество
Снимка: Thinkstock

4922

Металната структура на най-известната забележителност във Франция - желязната Айфелова кула, издигната през 1889 година, е украсявана през годините по различни поводи. Последното й допълнение е нещо напълно ново, но за сметка на това може би в най-голяма степен отговоря на първоначалния замисъл на кулата да бъде монумент на човешкия гений и артистичност, съобщава CNET.

В рамките на мащабен ремонт и обновяване на първия етаж компанията, която поддържа Айфеловата кула - SETE, добавя редица екологични елементи. Първите са двойка вятърни турбини, създадени от специалистите от Urban Green Energy. Двете турбини с вертикална ос са монтирани на второто ниво на кулата на около 122 метра над земята - позиция, където ще могат да улавят максимално количество вятър.

Турбините са специално боядисани, така че да се сливат с кулата и на практика не произвеждат звук. Те могат да улавят вятър от всяка посока, генерирайки годишно общо 10 000 киловатчаса, което е достатъчно енергия за първия етаж.

Пред Айфеловата кула не са поставяни изисквания за екологичност, но SETE иска да намали въздействието й върху околната среда с 25 процента в рамките на Климатичния план на Париж. Реновирането, което включва още козметични ремонти и подобрения на безопасността, струва общо 30 милиона евро. Следвайки посоката на устойчиво развитие, SETE възнамерява да инсталира LED осветление, слънчеви панели, система за събиране на дъждовна вода и мощни топлинни помпи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички