Акциите срещу скъпите горива продължават, нов протест на 4 март


Акциите срещу скъпите горива продължават, нов протест на 4 март
Снимка:

459

Пореден протест срещу спекулативно скъпите горива в страната ще има в неделя, 4 март. 

Организаторите от движение СИЛА продължават с акциите в страната. Последната такава се състоя миналата неделя в повечето големи градове. Протестът продължава по същата схема и тази неделя.

В сряда движението внесе в МС анализ на цените на горивата у нас, придружен с конкретни искания за намаляване на цените.

Организацията критикува остро монопола на Лукойл, "толериран от всички правителства вече 23 години" и настоява държавата да предприеме мерки срещу него. 

"България търгува с едни от най-високи цени на петрол от страните членки в еврозоната, като доставната му цена (FOB) е по-висока включително и от тази във Великобритания, Германия, Швейцария и Португалия - държави с най-високи доставни цени на горива!", отбелязват от СИЛА.

В България се доставя Руски петрол, който е доста по-лек от петрола добит в Африка. Същият е и със значително по-ниско качество.

"Кое ни кара да бъдем толкова зависими в това отношение от Русия в условията на пазарна икономика?", питат от СИЛА.

Едно от безумията в държавната политика е да облага с ДДС крайната цена с включен акциз в нея, акцентират от движението.

В тази връзка, основното искане към управляващото мнозинства е промяна в закона за ДДС, в който акцизът се облага с ДДС (по този начин ДДС не се намалява, а цената на горивата за вътрешният пазар ще се понижи с 0.22 лв.). Настоява се и за намаляване на ДДС върху горивата от 20% на 16%; граничен контрол;  граждански контрол на качеството на нефта, който внасят/произвежда Лукойл и др.

"Ако сегашното правителство няма политическата воля да намери решение за премахването на вредното влияние на монопола в България и не направи реални постъпки за финансово облекчаване на гражданското общество в България, то ние с още по-активни действия ще се обединим срещу тази форма на управление и водена политика на геноцид спрямо нас!", категорични са от СИЛА.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички