Ако миньорската стачка продължи, спираме износа на ток


Ако миньорската стачка продължи, спираме износа на ток
Снимка:

557

Засега ЕСО продължава да изнася електроенергия, ако стачката в Мини "Марица Изток" продължи до две седмици износът ще бъде спрян.

Това коментира за БТА изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор инж. Иван Йотов.

Към момента никой от потребителите в България или в чужбина не получава по-малко ток, заради ефективната стачка на миньорите в "Мини Марица - изток", която започна снощи, посочи Йотов.

Няма проблеми по отношение на потреблението - нито в мрежа, нито в генерация на централи.

Преди обяд на 16 януари товарът в енергийната система се е движел между 5 500 и 5 880 мегавата. Очакваният максимален товар за деня е около 6500 мегавата.

Към 14.00 часа не е спрян износът на електроенергия от България и той е между 800 и 900 мегавата, посочиха от ЕСО.

Спирането или ограничаването на износа на електроенергия зависи от продължителността на протестните действия във въгледобивното предприятие, коментира Йотов.

Ако стачката продължи достатъчно дълго, това сигурно ще се случи - в рамките най-много до две седмици, тъй като при ситуация на недостиг, първо спира износът на ток, за да се осигури захранването вътре в страната прогнозира изпълнителният директор на ЕСО.

Над 92 от миньорите стачкуват

Над 92 процента от работниците в "Мини Марица-Изток" стачкуват, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

От общо назначени 2570 души в ефективните стачни действия са се включили 2370 работещи в дружеството. Днес стачкуват над 93 на сто от работниците в рудника "Трояново - Север", над 91 процента в "Трояново - 3", над 90 на сто от работниците в "Трояново - 1".

Подготвя се сигнал до Главната инспекция по труда срещу "опитите на ръководството на дружеството да манипулира и заблуждава общественото мнение, че ефективната стачка на миньорите е незаконна, както и срещу натиска и заплахите срещу участниците в законния протест в мините".

Стачкуващите изразяват недоволство от организацията, щатните разписания и заплащането на техния труд и настояват за допълнително заплащане, съобразно изработения рекорден добив на въглища през 2011 г.

Трайков: Няма неспазени ангажименти


В мини "Марица-Изток" няма неизплатени заплати и бонуси и няма неспазени ангажименти, каза пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

Ако това не беше така, синдикатите щяха да се съгласят да отидат на доброволен арбитраж с ръководството - нещо, което отказват да направят, коментира той.

Според Трайков е спазено взетото през юли решение със задна дата от април за 15 процентно повишение на възнагражденията на миньорите заради добрите резултати. В края на декември м. г. обаче синдикатите изненадващо са поискали да се раздадат още по 1000 лева към заплатите, с което да се разпредели по-високата с 11 млн. лева печалба през 2011 г. в сравнение с 2010 г.

Трайков е предложил на синдикатите преговори по новия КТД, който изтича през март, и да включат в него опция за допълнително възнаграждение според постигнатите резултати.

В момента средната миньорската заплата е 1580 лева, с допълнителните социални плащания става около 2800 лева и това е най-голямата сума в държавната енергетиката.

Така в сектора енергетика това е най-високото заплащане, коментира Трайков.

Трайков гарантира още, че няма да има режим на тока. Той информира, че вече е създаден кризисен щаб във връзка със стачката в мината.

Ще бъдат активирани и резервни мощности, но с уговорката, че електроенергията, купувана от тях, ще бъде по-скъпа. Един от тези допълнителни източници е ТЕЦ Варна, където електроенергията струва 96 лева, а от мини "Марица - Изток" 2 например е 63 лева.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички