Алиев: Нищо няма да спре реализирането на Южния газов коридор


Алиев: Нищо няма да спре реализирането на Южния газов коридор
Снимка: Getty Images/Guliver

2424

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че ТАНАП е станал повратен момент от проекта за Южния газов коридор, предаде АПА, цитирана от "Фокус".

Президентът е посочил, че в момента са приключени 65% от работата в рамките на проекта ТАНАП, който е съставна част от Южния газов коридор, 80% по проекта Южнокавзакзи тръбопровод и 35% от работата по Трансадриатическия газопровод.

„Нищо не може да попречи на реализацията на Южния газов коридор. Не трябва да се допускат забавяния в реализацията на проекта. Някои могат да се оправдават с екологични проблеми, но в рамките на проекта екологичните норми се съблюдават напълно. Уверен съм в положителния резултата. Още веднъж отбелязвам, че проектът ще бъде реализиран своевременно“, посочи президентът. 

Проектът "Южен газов коридор" (ЮГК) има стратегическо значение за ЕС, заяви от своя страна зам-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович на третото заседание на Консултативния съвет на ЮГК в Баку.

През коридора ще се транзитира азербайджански газ за ЕС. Шефчович подчерта, че се надява европейските финансови институции да отделят дължимото внимание на проекта, за да бъде реализиран той своевременно.

Трасето на коридор Азербайджан-Баку ще минава през Грузия, Турция, Гърци и Албания. Основните му сегменти са Южно-Кавказският тръбопровод, Трансанатолийският и Трансадриатическият газопроводи. Първоначално се предполага през него да се пренасят 16 млрд кум метра газ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички