Amazon, Google и Apple започват да инвестират все повече във възобновяема енергия


Amazon, Google и Apple започват да инвестират все повече във възобновяема енергия
Снимка: БГНЕС

2980

Гигантите Аpple, Google и Amazon започват да инвестират все повече в технологии, продуциращи слънчева и вятърна енергия.

През август от Аpple съобщиха, че ще инвестират във възобновяеми източници на енергия, след като миналата година компанията придоби ферма за слънчева енергия в Калифорния и планира да започне производство и продажба на екологично чисто електричество. Енергийните съоръжения се намират на площ от 2900 акра или близо 12 кв. км., а капацитетът на базата е 130 мегавата, което може да захрани 60 000 домакинства, посочва в свой анализ BBC, цитиран то OFFNews.

От Apple обясняват, че освен да продават ток, искат и да захранват всичките свои операции с енергия от възобновяеми източници.

Amazon от своя страна съобщи, че ще пусне в експлоатация най-голямото си вятърно съоръжение - 253-мегаватова ферма в Тексас. Освен нея, световният лидер в електронната търговия притежава още соларни и вятърни енергийни системи в Индиана, Северна Каролина, Охайо и Вирджиния. Новата система може да продуцира около 1 000 000 мегават часа, които са достатъчни да захранят 90 000 американски домакинства.

От Google още през 2014 г. съобщиха за общ проект с фирмата SunPower, произвеждаща соларни системи за домакинства. Компанията наскоро инвестира и в Ivanpah Solar Electric Generating System - най-голямата и мощна соларна централа в света, разположена в пустинята Мохаве.

Експертът по соларната енергия и системи Аш Шарма, част от екипа на "IHS" - световна информационна компания с фокус върху модерните бизнес решения и иновации, коментира, че корпорации като Аpple, Google и Amazon имат нужда да получават енергия на наистина ниски цени.

"Токът е един от най-големите разходи за големите корпорации. Поддържането му на ниски цени е наистина важно за тях“, обяснява Шарма.

От друга страна специалисти алармират, че в следващото десетилетие софтуерните гиганти ще използват до три пъти повече ток за своите сървъри, които за последната година са изконсумирали 416 терават часа. Тези стойности са в пъти по-високи от цялото потребление на ток във Великобритания, пише Independent.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички