Американци искат да строят Белене


Американци искат да строят Белене
Снимка:

307

Американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" е проявил интерес за изграждането на проекта АЕЦ "Белене".

Това заяви Самюел Реди от "Глобъл пауър консорциум", предаде БГНЕС.

Самюел Реди е представил параметрите на предложението си в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

"Имаме интерес към проекта АЕЦ "Белене". В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума", каза той.

Реди обясни, че първоначално НЕК трябва да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта "Белене", ще бъдат прехвърлени към проектната компания. Той посочи, че са в разговори с руската компания "Атомстройекспорт". Той посочи, че осъзнават сложността на проекта. Активите, които ще придобият от НEК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна цена.

"Не търсим финансови гаранции от страна на българското правителство по този проект. Той ще е гарантиран на 100% от средствата на американските компании", обеща Реди.

Припомняме, че през 2006 търгът за втората атомна централа беше спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската Ер Ве Е.

След идването на власт на ГЕРБ през лятото на 2009 проектът започна да буксува. Това стана причина за оттеглянето на Ер Ве Е през 2009 г. "Росатом" убедени в това, че проектът е печеливш предложиха на българската страна финансиране. Те също така доведоха и чуждестранни инвеститори в лицето на "Фортум" и "Алтран".

През ноември 2010 руснаците предложиха и твърда цена от 6,3 милиарда евро за централата, която според техните изчисления ще се изплати за по-малко от 20 години. Срокът на експлоатация на двата 1000 мегаватови блока на бъдещета централа е 60 години.

Въпреки това проектът беше замразен през март 2012 г. В началото на септември "Атомстройекспорт" увеличи претенциите си към НЕК до 1 милиард евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички