Атомстройекспорт иска по-малко от милиард евро обезщетение за Белене


Атомстройекспорт иска по-малко от милиард евро обезщетение за Белене
Снимка:

8365

872 млн. евро – това е сумата, която „Атомстройекспорт” иска със заведеното в арбитражния съд в Париж дело заради спряното строителство на АЕЦ „Белене”. Това каза новият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев.

Министърът заяви, че България ще внесе контраиск и ще оспори искането на Русия. Искът ще бъде внесен от НЕК, като компанията ще опише какво дължи руската страна на България.

Според Стойнев България няма как да осъществи проекта в момента, тъй като няма необходимите средства. Никой не е водил преговори с Русия по въпроса – а единствено Народното събрание може да вземе решение за рестартиране на проекта, каза икономическият и енергиен министър в сутрешния блок на bTV.

Енергийната система и цената на тока

Според Стойнев в момента енергетиката в България е в колапс, като има няколко фактора, които са довели до това състояние. Единият са дългосрочните договори за изкупуване на енергия, а другият е липсата на обновление на системата. Министърът посочи още, че според последния доклад на Световната банка 60% от българите са „енергийно бедни”, т.е. не могат да си плащат тока (бел. ред. – според дефиницията на Световната банка енергийно беден е човек, който отделя повече от 10% от месечния си доход за плащане на електричество). Затова Стойнев си е поставил за цел да намали цената на тока.

Едно от възможните решения е предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електричество, особено във ВЕИ сектора, смята Стойнев. Според него това може да стане на базата на взаимни компромиси, защото е изключено държавата едностранно да прекрати договорите.

Друга мярка е премахването на тарифата за пренос на ток, смята Стойнев. Заради нея държавата е изгубила над 1,5 млрд. лева от възможността да изнасяме ток. Стойнев обаче не засегна въпроса ако махнем таксата за пренос, която важи и за унгарския ток например, какво би се случило с постъпленията и няма ли пак нашето енергийно производство пак да не е конкурентно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички