Азербайджан няма да продава по-евтин газ на Гърция


Азербайджан няма да продава по-евтин газ на Гърция
Снимка:

1540

Азербайджан няма да удовлетвори искането на Гърция за по-ниски цени на доставките на газ. Власите в Баку отхвърлиха и гръцкото настояване за въвеждане на транзитна такса за преминаващия през гръцка територия природен газ. Това се казва в отговор на компанията СОКАР до министъра на промишлеността Панайотис Лафазанис, предаде БГНЕС.

Според наблюдателите отказът на Баку е продиктуван от решението на Европейската комисия да замрази за по-дълъг период процедурата на разследването за купуването на гръцкия национален оператор за газ от СОКАР.

"Гръцкото искане за намаляването на цената на газа, което е договорено от самата Гърция, не отговаря на световната практика", каза вицепрезидентът на СОКАР Елшид Назиров. Той подчерта, че подобна промяна на цената може да се коментира само след драстични промени на международните пазари. Атина и Баку подписаха през 2013 г. договор Гърция да получава 1 милиард куб.м. газ годишно чрез ТАП.

Според Назиров евентуалното намаляване на цената не зависи нито от азербайджанска, нито от гръцка страна, а от компаниите, които участват в консорциума, контролиращ газопровода.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички