БФА: България може да има проблем пред ЕС при изпълнението на изискването за 20% зелена енергия


БФА: България може да има проблем пред ЕС при изпълнението на изискването за 20% зелена енергия
Снимка:

15616

Все още не сме изпълнили задължението, подставено от Европейския съюз, да достигнем до 20,8% дял „зелено електричество” в производството на ток. Това заяви Владимир Аличков, член на Управителния съвет (УС) на Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

Според данни на Енергийния системен оператор в реално време по обяд 30% от производството на ток се пада на ВЕИ. Не е правилно обаче да се гледа тази статистика – трябва да отчитаме статистиката за цялото денонощие, а тя показва дял от 17%, каза Аличков.

До 2020 година страната ни трябва да реализира 20,8% „зелена енергия” в производството на ток, а за втора поредна година ДКЕВР казва, че няма нови добавени ВЕИ мощности към системата. В момента у нас има 1640 фирми във ВЕИ сектора.

Според БФА българската зелена енергетика може да бъде конкурентна на външни пазари, но за тази цел трябва да има улеснения и от държавата. Като подходящи пазар фотоволтаиците сочат Великобритания и Полша, тъй като двете страни не могат да изпълнят европейските изисквания за количеството произведена зелена енергия. Там български ВЕИ могат да продават за 250 евро на мегаватчас, което е най-конкурентната цена, твърдят от БФА. Само правителството обаче може да договори износа на зелена енергия съгласно Директива 28 на ЕС, предаде БГНЕС.

На пресконференцията на БФА стана ясно още, че асоциацията като цяло е доволна от новия енергиен закон. Според Никола Николов, член на УС на БФА, текстът няма да върне лидерските позиции на България в енергийния бизнес, но ще се постигне така необходимото ребалансиране на системата и активизиране на износа на енергия. В момента от асоциацията гледат с надежда час по-скоро Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да приеме третия либерализационен пакет.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички