БФА недоумява позицията на ЕВН за „цената за достъп"


БФА недоумява позицията на ЕВН за „цената за достъп"
Снимка:

431

Българската фотоволтаична асоциация изрази недоумението си от позицията на ЕВН запазване на „цената за достъп" за ВЕИ производителите. БФА е заявявала многократно, че съществува паричен дефицит в дружествата крайни снабдители на електроенергия. По темата сме изпращали редица сигнали до премиера, ресорния министър и ДКЕВР още през лятото на 2012 година, припомнят от асоциацията.

Освен че е незаконна и дискриминационна, „цената за достъп" в размер на до 39% от прихода се заплаща от ВЕИ производителите към ЕРП, а не към крайните снабдители. Незаконно събраните средства няма как по законен път да се прехвърлят към крайните снабдители. Подобно действие представлява кръстосано субсидиране, което противоречи на Закона за енергетиката и директивите от Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз. През миналата седмица Върховният административен съд се произнесе на първа инстанция, че „цената за достъп" е неоснователна, дискриминационна и незаконосъобразна, допълват от БФА.

Бихме искали да получим ясната позиция на ЕВН - смятат ли, че защитават законността, ако настояват за запазване на това незаконно решение? БФА подкрепя всички български и чуждестранни инвеститори, които съблюдават принципите на конкуренцията и недискриминацията. В този смисъл, настояваме за прозрачност на ценообразуването и останалите дейности в енергетиката. Но не можем да подкрепим запазването на незаконната „цена за достъп", тъй като тя води до фалит над 1400 производители от ВЕИ, поставя на карта сигурността на банковата система и отравя инвестиоционната среда.

От асоциацията смятат, че внимание заслужават и съмненията за нарушени принципи на пазарната конкуренция при самото въвеждане на „цената за достъп" от ДКЕВР. Едновременното изпращане на напълно идентични заявления от ЕРП на 13.09.2013 за определяне на такава цена и скоростното решение на регулатора още на следващия ден поставят въпроса за използвана съвместна стратегия между частните мрежови оператори и държавата. Очакваме прокуратурата да разгледа темата и да потърси съответната отговорност, ако прецени наличието на такова съглашение.

По повод обвиненията на синдикални лидери от последните дни срещу производството на екологична енергия, БФА пояснява, че законодателството разпорежда приоритет на диспечиране за ВЕИ централите. Европейските енергийни цели поставят задължение за България да достигне 16% дял от ВЕИ в крайното потребление до 2020 година. По официални данни, към момента този дял не е достигнат. Конкретни инсталирани мощности от фотоволтаични инсталации не са предвидени, разпореден е само процентен дял. В тази връзка не приемаме за сериозни изказвания за достигнати или преизпълнени цели, както и призиви за изключване на екологичните централи от мрежата.

Във връзка с необичайно ниското потребление и намалелия износ на ток, БФА продължава да поддържа конструктивен диалог с енергийните дружества. Вчера бе проведена среща на представители на асоциацията с Електроенергийния системен оператор и Българската браншова камара на енергетиците. Участниците в срещата обсъдиха текущите предизвикателства, възможните общоприемливи решения и необходимите действия за постигането им. Те със сигурност не включват противозаконно и дискриминационно изключване на един или друг тип производства. Общият извод от срещата беше, че правилният подход е за стимулиране на потреблението и износа на ток, което да се постигне чрез комплексни мерки с участието на всички ангажирани страни. Срещите между различните участници в сектора ще продължат и през следващите седмици, тъй като описаната ситуация се очаква да остане на дневен ред и през месеците април и май.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички