БФА: ВЕИ производителите не са проблемът на енергетиката


БФА: ВЕИ производителите не са проблемът на енергетиката
Снимка:

511

ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия. Това заявиха от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) по повод изявления на синдикати и електроразпределителни предприятия от последните дни, предаде КРОСС.

Според БФА в последните седмици ВЕИ секторът е подложен на медийна атака от представители на синдикатите и електроразпределителните предприятия. Необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от месец май тази година, явно са нарушили доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора, смятат още от асоциацията.

От БФА подчертават, че ВЕИ секторът е един от най-прозрачните в енергетиката. На сайта на държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) е виден общият брой ВЕИ производители. Там са изброени над 1600 регистрирани в България компании, чиято собственост може да бъде свободно проверена в търговския регистър. Публични са търговските параметри по договорите на ВЕИ производителите, за разлика от другата голяма част от енергийния сектор. Производството на „зелена енергия" от фотоволтаични централи e около 3,5%. Фактите говорят сами, не е възможно 3,5% от производството на електроенергия да изземва възможността за производство на конвенционалните централи, посочват от БФА.

Призивите на синдикални лидери, „миньорите да чупят фотоволтаични панели", за да запазят работата си, приемаме като провокация към тежкия труд на миньорите и изключително тежките условия на труд, в които са принудени да изкарват прехраната за семействата си. Така се отместват първостепенните въпроси като - решаването на социалните проблеми и създаването на цивилизовани и сигурни условия на труд за работещите в мините, полагащите им се социални придобивки, осигуряването на работно облекло, изчистване на сивия сектор от енергетиката и други, подчертават от асоциацията.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички