Борисов: Няма опасност от недостиг на ток


Борисов: Няма опасност от недостиг на ток
Снимка:

548

Няма да има недостиг на ток, произвеждаме двойно повече и ще продължим да изнасяме.

Това каза пред Би Ти Ви министър-председателят Бойко Борисов.

България харчи пет хиляди мегавата, а произвежда малко под 10 000. В същото време от една Италия сме десет пъти по-скъпи, каза премиерът и добави, че енергийните загуби са големи.

Относно отказът от Белене, премиерът каза, че става въпрос за гигантска далавера още в юридическото подреждане на проекта. 9 млн. лева е дало правителството за централата.

Искам да обясня какво са нарушили БСП. Най-важното във всяка една държава е обществената поръчка, сиреч как се избира един изпълнител на нещо. Те правят търг за дострояване. Тогавашната централа е била почти готова, оборудването е било тук, спокойно е можело да я довършат за година и вече 10-15 години да работи.

БСП не са искали да строят тази централа и затова като я почват от 2006 до 2009 нищо не я правят, освен да изхарчат едни пари. Важно е това, че ще кажат какви пари сме платили по постановление номер 5. Те не подписват договор. Може ли да строите централа без договор, запита Борисов.

Имаше опасност коритата на този гьол да се сринат, защото той беше пълен с вода, дадохме ги за укрепване, да запазим площадката, каза още премиерът.

Взели сме тежко политическо решение, правилно, важно за държавата, заяви Борисов по повод отказа от проекта и посочи, че правителството три години не е могло да разбере, колко струва централата.

В сряда на заседание на Министерски съвет ще бъде взето решение за строеж на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

По думите му  няма как намалената цена на природния газ от Русия да се отрази за няколко дни и да се почувства от потребителите. Той изрази надежда това да се случи скоро.

За ОЦК-Кърджали премиерът каза, че ако държавата започне частници на фирми, които са фалирали, с насилие да извършват дейността си, това значи, че сме полицейска държава. Съдът обявява несъстоятелност. Инспекцията по труда, това, което тя направи и единственото което можеше държавата да направи е да даде на работниците по 325 лева, каза Борисов.

Възложил съм Дянков като финансист по-грамотно да проведе преговорите за заплатите на хората. Този протест на работниците го приемам като това, че те подкрепят нашите усилия. Ако искат да проявяват неподчинение – пред къщата на Валентин Захариев да го правят.

Продължаваме да искаме да помагаме на работниците. Къде са били синдикатите толкова години, защо не са алармирали, попита Борисов.

Те знаят прекрасно, че полагаме огромни усилия, ако не им разрешим проблема тази седмица, имат право да предприемат каквито си искат мерки. Захариев е покровителстван от Костов и компания, които му дадоха всички тези предприятия, посочи премиерът.

Аз от 5 години не живея с Бориславова, ако искат да я намесват, да я питат нея. Да си отговарят всеки за това кой, каквото е направил, включително и тя, ако има нещо, което е направила. Аз съм убеден, че тя не е направила нищо нередно. Вече 15 години предприятието работи по ръководството на Захариев и ако е имало такива проблеми, е трябвало по-рано да ескалират, да ни ги подадат работниците. През това време той е купувал техника, строял е сгради и много умело е успял да излъже работниците, че ги чака светло бъдеще, отбеляза Борисов.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички