Борисов: Очакваме конкретни действия по Набуко за диверсификация


Борисов: Очакваме конкретни действия по Набуко за диверсификация
Снимка:

4895

Ако искате нашият проект - интерконекторна връзка между България и Турция да бъде част от първи етап "Набуко", Комитетът може да подкрепи финансово страната ни, ако обаче не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди, преди 2018 г., с инвестиция в размер на около 100 млн. лева от "Булгартрансгаз".

Това заяви премиерът Борисов по време на участието си в Среща на високо ниво, организирана от Комисия "Набуко", предаде БГНЕС.

"Искаме реална диверсификация. "Набуко" е жизнено важен за представените днес тук страни, той е проект, чиито измерения имат не само регионално, но и общоевропейско значение. Той е един от водещите проекти на "Южния газов коридор", който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло", подчерта в приветственото си слово министър-председателят.

"С моето участие на министерската среща днес искам ясно да заявя ангажимента и подкрепата на България за своевременното реализиране на този стратегически проект. Изпълнили сме всички критерии по "Набуко", като сме ратифицирали Междуправителствено споразумение и Споразумения за подкрепа на проекта на териториите на държавите, през които ще преминава трасето на газопровода", допълни още той.

По думите на Борисов, въпреки че партньори по проекта са големи енергийни компании от държави членки на Европейския съюз и проектът има подкрепата на Европейската комисия, България очаква реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година.

"Диверсификацията на газовите доставки е основен приоритет за България. Отчитаме ключовата роля на приятелски страни като Азербайджан в тази насока", каза Бойко Борисов. Според премиера страната ни работи активно за изграждане на реверсивна междусистемна връзка с Турция, на интерконектор с Гърция, а с Румъния, проектът вече е в процес на строителство и не на последно място – газопроводът "Южен поток", който ще диверсифицира маршрута за доставка на природен газ от Русия.

"Специално внимание отделяме на търсенето на природен газ в българския шелф на Черно море", изтъкна Борисов.

"През 2014 г. по програма "Набуко" трябва вече да тече газ, към днешна дата нямаме финансиране, нямаме реализиран проект, както казва европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, за 3 години работа, има само 4 години закъснение", убеден е българският министър-председател.

Комитетът е създаден поради необходимостта страните участнички в проекта да обсъждат и взимат общи решения, като по време на срещата беше приета декларация на министрите за подкрепа на "Набуко".

Чрез документа се приветства подписването на 26 юни 2012 г. на Междуправителственото споразумение за Транс-анадолския проект (TANAP) между Република Турция и Република Азербайджан. Отчита се изборът на "Набуко-запад" от консорциум "Шах Дениз" на 28 юни 2012 г. за една от предпочитаните опции за доставка на природен газ от Азербайджан през Грузия за Турция и след това за Централна Европа.

Потвърждава се и политическата подкрепа за проект "Набуко-запад", по който ще се пренася газ до Баумгартен (Австрия), като същевременно се повишава сигурността на доставките за България, Румъния и Унгария, като се използва правната рамка на подписаното, ратифицирано и действащо Междуправителствено споразумение и подписаните към него Споразумения за подкрепа на проекта, които дават най-висока правна сигурност на проекта. Компаниите, участващи в продължаващите търговски преговори между консорциум "Шах Дениз" и международна компания "Набуко" се подканят да намерят взаимно изгодно решение, което ще даде възможност и на двата проекта – "Набуко-запад" и "Шах Дениз" да продължат.

С подписания документ се окуражава потенциалното присъединяване на членове на консорциума "Шах Дениз" към международна компания "Набуко" с цел разширяване основата на проекта. Отчита се помощта на националните регулаторни органи на държавите, през чиито територии ще преминава трасето на газопровода "Набуко-запад" и на Европейската комисия за концепцията за "едно гише" (One-Stop-Shop Shipper Access), като се очаква подновяване на необходимите разрешителни в бъдеще, за да може да се осъществи диверсификация на газовите доставки през тръбопровода, както е планирано.

С доставки на газ от Каспийския регион и Близкия изток до повече от 500 млн. потенциални клиенти в Европа, "Набуко" е водещ проект в Южния коридор. Консорциумът за "Набуко" продължава тясното си сътрудничество с консорциума разработващ находището "Шах Дениз ІІ" и с Транс-анадолския газопровод (TANAP), и запазва своята увереност, че предлага най-доброто решение за включване на нови източници на горива и доставянето им до големите европейски потребителски пазари.

 • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.81482
 • GBP
  1
  2.28245
 • JPY
  100
  1.25753
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички