Борисов: Рано или късно ще бъде повдигнато обвинение за Белене


Борисов: Рано или късно ще бъде повдигнато обвинение за Белене
Снимка:

359

Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение и в това съм убеден.

Още със започването на конкурса за "Белене" са направени най-големите трикове и нарушения. Това трябва да се знае и да се търси отговорност.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ, информира БГНЕС.

Фактът е, че 33 години от започването на строеж в Белене, в момента има един гьол. Сега има просто една дупка и похарчени пари, няма една жица и един стълб, добави Борисов.

Рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение и в това съм убеден, защото най-важното за Европа и демокрацията са ясни, публични конкурси, а още със започването на този конкурс са направени най-големите трикове и нарушения, заяви Борисов. Той изброи които според него са тези "трикове и нарушения":

"Вече изградена почти до покрив централа, с платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Когато е продължено няма конкурси нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент се оказва, че тази технология остарява. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат кредит, който ние трябва да връщаме – половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. лихви по този кредит, да разрушат това, което е направено, и да започнат нещо ново без конкурс", обясни министър-председателят.

Това е и основната причина, според Борисов, "Белене" да е компрометиран за евроатлантическите ни партньори, защото е направен на базата на измама.

БСП и предишното правителство не са желали да бъде строен АЕЦ "Белене", заяви Борисов и обясни: "2006 година се случва договор за строителство, в този договор накрая пише, че двете страни си дават срок от една година да подпишат истинския договор с цена, ескалация и всичко останало".

Ако БСП и Тройната коалиция са желали да строят АЕЦ "Белене" още 2007 година, при заложени в бюджета на Руската федерация пари, с които да стартират, те в момента към 2009 година, когато дойдохме ние на власт, щяха да са стигнали 15-20 метра над земята, добави премиерът.

Умишлено БСП и Тройната коалиция не са подписали договора, умишлено не са започнали строителството, заяви още премиерът.

Дори Георги Първанов им каза, че е трябвало да приемат ескалация. И ако са искали да приемат ескалация, ако са искали цена, ако са искали да има централа, щяха да са подписали още 2007 година и ние щяхме да я достроим, както достроихме "Цанков камък". По същия начин правим и "Дунав мост 2", добави той.

Борисов обясни и защо предназначения за Белене реактор ще отиде като 7-ми в Козлодуй. В АЕЦ "Козлодуй" имаме абсолютно цялата инфраструктура, има ядрено хранилище, има хиляди атомни инженери.

В АЕЦ "Козлодуй" 5-ти и 6-ти реактор са жизненоважни за икономиката на България. Сега и без АЕЦ "Белене" не само, че ни стига електроенергията, а и изнасяме. 7-ми реактор ще е жизненоважен след 20 години. През това време, когато с руснаците сме в партньорски отношения, поставяме си 7-ми реактор, удължаваме си с 20 години още 5-ти и 6-ти реактор, Европа знае, че Козлодуй е руска централа – един хибрид, който работи прекрасно, обясни Бойко Борисов.

Той посочи, че след проведените разговори на министър Делян Добрев в Москва с "Газпром" и "Росатом", руската страна си е отдъхнала от непрекъснатите удължавания. "На практика, в един момент дори поставихме на кантар отношенията ни с Русия – "за" и "против" Русия - заради централата "Белене", което е недопустимо в нашите отношения", каза още Борисов.

"Южен поток" е най-изгодното предложение за България, както и "Набуко", заяви още премиерът.

Той онагледи ползата от двата проекта с думите: "Правиш една тръба, зариваш я и всяка година вземаш такса".

Благодаря на Путин, че си удържа на думата, каза още министър-председателят, запитан какво му е казал руският държавен глава по телефона. Руснаците много отдавна са стигнали капитализма – те и в момента си печелят по 1,2 млрд. евро от газа, който продават на България. Кой ще си затвори такъв пазар, за да се скара с България, запита Борисов. Ние ще продължим с тях преговорите за премахване на посредниците.

Колкото до строежа на газопаровата централа на мястото на АЕЦ "Белене" премиерът заяви: Всеки един енергетик ще ви каже, че в този край, а и населението ще ви каже, че е добре да се изгради голяма мощност, която да поеме много работна ръка, а и на нас ни трябва точно тази мощност за балансиране на газовите централи.

На въпрос, ако следващите, които дойдат на власт пак отворят Белене, Борисов отговори: Този, който го направи ще заличи България от картата завинаги. Ако тази централа беше изгодна Тройната коалиция вече да е стигнала 15-я метър от нея.

Преди да подхване енергийната тена, премиерът пожела кураж на футболиста Стилиян Петров след информацията, че той е болен от левкемия. "Пожелавам му кураж-много хора са преодолели подобна болест и той ще се справи. Той е гениален футболист, спортист. Пожелавам му успех, всички сме с него", каза премиерът.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички