Борисов сезира прокуратурата заради арбитража за „Белене”


Борисов сезира прокуратурата заради арбитража за „Белене”
Снимка:

1170

Бившият премиер Бойко Борисов прочете писмо в кулоарите на НС, получено на пощата на ГЕРБ в парламента. Писмото е свързано с евентуалната загуба на 1 млрд. лева от България заради арбитража по проекта "Белене", съобщава КРОСС. По думите му то е спешно и е адресирано до енергийния министър Драгомир Стойнев относно "Атомстройекспорт" и НЕК.

В написаното става въпрос за забавянето на данни по арбитража за АЕЦ „Белене”. „С това писмо ще сезираме главния прокурор. Имаме само един месец и ако не се отговори на тези неща, България ще бъде задължена с 1 млрд. евро. Този арбитраж може да бъде спечелен от България със сигурност. Те затова не дават данни”, каза Борисов

По думите му писмото идва от адвокатите на АЕЦ „Белене”, което те са изпратили до Министерство на икономиката и енергетиката. От ГЕРБ смятат да дадет писмото на главния прокурор, за да се провери дали е истинско.

Писмото е до министъра на икономиката Драгомир Стойнев от адвокатска кантора "Уайт енд Кейс" и е подписано от Кристофър Сепала относно делото на "Атомстройекспорт” срещу НЕК ЕАД и в него се казва: „До този момент не съм получил отговор на писмото си от 23 август 2013 г. и никаква информация дали са взети решения по нашите препоръки за ангажиране на експерти и свидетели. При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължителното забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина НЕК да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците, които това може да има за компанията и българската държава, се посочва още в него. Според адвокатите сроковете за такива действия са много малки и трябва да се реагира своевременно. "АСЕ" също предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене", включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че "АСЕ" й дължи.”

В момента обсъждаме как да формулираме искането за вот на недоверие към кабинета. И вероятно ще бъде за секторна политика, заяви още Борисов, цитиран от БГНЕС.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички