Борисов: Ще удължим експлоатацията на пети и шести блок в Козлодуй


Борисов: Ще удължим експлоатацията на пети и шести блок в Козлодуй
Снимка:

523

Експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължена до 2030 година, а отделно ще бъде изграден и седми блок с реактор, който ще дойде благодарение на "Атомстройекспорт". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред bTV.

По отношение на АЕЦ "Белене" премиерът благодари на предшественика си Сергей Станишев, че не е подписал окончателен договор за изграждането на централата. Самият Борисов подчерта, че е питал многократно Станишев и Георги Първанов на базата на чия инфлация е договаряно да се строи централата, когато през 2006 и 2007 година са се подписвали документи, описващи проекта - на руската инфлация или на българската. "Казват 3,8 млрд. евро, но не казаха каква е индекацията", сви рамене Борисов.

"За да дойде при мен г-н Кириенко, аз му бях поставил условие. Преди да дойде при мен, пред МС и пред българските медии да каже, че когато през 2006 г. са обявявали цена 3,8 милиарда, такава цена няма", каза Бойко Борисов. Той добави, че 6,3 млрд. евро струват само реакторите.

"Нека да бъда максимално пунктуален – още в 1986 се решава да се прави АЕЦ "Белене". Впоследствие се правят 3 копки, българската държава дава много пари", каза Борисов.

Премиерът обясни, че проблемът тръгва защото след като затварят 1,2, 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". "Нови реактори не могат да влязат в старите кожуси. Тогава ги връщат в Русия и в момента там те си работят и произвеждат ток. След като правят всичко това, 2006 г. си дават 1 година срок. Станишев и Първанов от 2006 г. до 2007 г. е трябвало да подпишат договор, в който да се опише всичко, което касае новата централа", каза Бойко Борисов.

Според премиера икономическият министър Делян Добрев му е представил изчисления, които сочат, че в България има излишък на производство на ток за последните 10 години. В момента страната ни може да изнесе за друг пазар още 500 мегавата, завърши Борисов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички