Борисов след разговори с Хилъри: Мораториумът е в сила


Борисов след разговори с Хилъри: Мораториумът е в сила
Снимка:

461

Българската природа, екологията и оставането на природата на страната за бъдещите поколения е на първо място, едва след това са финансово-икономическите ползи.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция след вчерашната си среща с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. 

Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ е била една от темите по време на разговора.

Договорено е най-добрите специалисти да презентират най-добрите технологии пред българите, за да могат и те да ги чуят. Дотогава мораториумът е в сила именно за да се гарантира, че природата на България ще бъде чиста, заяви премиерът.

Министър-председателят е запознал Хилари Клинтън с предстоящия старт на българско-румънската и българско-гръцката газови връзки, които са се забавили по думите му заради отчуждителните процедури.

Премиерът отбеляза също, че се надява да бъде подписана и българско-турската газова връзка през март, когато ще има смесено заседание на българското и турското правителство.

Впечатлени сме от изключителния прогрес във вашата страна и силните взаимоотношения между двата народа, каза Хилари Клинтън. Тя благодари на премиера за отличните дискусии между двата екипа. 

Гостът подчерта задълбочеността и широкия обхват на двустранното партньорство - в областта на военното сътрудничество и енергетиката. Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазването на красивата българска природа, заяви Клинтън.

"Когато демонстрираме безопасността на технологиите, тогава вече ще преследваме едновременно и двете цели и ще бъдем рамо до рамо с българското правителство, когато то работи за осигуряване на енергия на достъпни цени, която да удовлетворява вашите нужди. Ще изпратя своя специален пратеник Ричард Морнингстар, който ще проведе разговори на експертно ниво за това как САЩ може да помогне за опазването на околната среда и за постигане на енергийните цели", каза Хилари Клинтън.

На въпрос за диверсификацията на енергетиката, премиерът повтори, че природата и екологията са на първо място в България и докато обществото не бъде убедено в липсата на каквато и да е опасност, в тази посока не може да се върви. Това се отнася и до ядрената енергия, каза Борисов и добави, че ако е убеден, че АЕЦ "Белене" ще бъде рентабилна, безопасна и няма да бъде затворена след 10 години, днес би я подписал, разбира се, през отделните институции, които са страни по този договор.

Хилъри се спря на постиженията на България - най-ниската безработица, най-ниско данъчно облагане, увеличаване на международните инвестиции, включително американските, социално и икономическо развитие. Всичко това е прекрасен модел не само за Европа, но и за страни, които се опитват да извършват този преход от диктатура към демокрация, каза Клинтън.

По отношение на сътрудничеството в областта на сигурността Клинтън отбеляза, че са необходими консултации за това как САЩ и България чрез НАТО ще осигурят Европа да има най-добрата противоракетна отбрана, за да може да се защити. Считам, че ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година, търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за цялостен преглед на състоянието му, каза гостът.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички