Борисов: Станишев не иска централа, а референдум


Борисов: Станишев не иска централа, а референдум
Снимка:

5067

Ако Станишев е искал да подпише договор за ядрена централа, той е трябвало да го направи от 2006 до 2007 година. Той иска референдум, не ядрена централа. 

Това заяви по БНТ премиерът Бойко Борисов. Той коментира скандалите около въпроса за референдума.

Ние редактирахме техния въпрос, който беше: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене?".

Нашият въпрос е: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?". Ние заменихме атомна с ядрена. Имаме закон за безопасното използване на ядрената енергия, сиреч енергията е ядрена, не атомна, това сме им редактирали, каза Борисов.

Написали сме "Република" България и освен това сме написали "чрез изграждането на нова ядрена централа". В чл. 42, точка втора от Конституцията пише, че организацията и реда за провеждане на референдуми се урежда чрез закон. Ние следваме закона, подчерта Борисов.

 Редактирахме и заменихме Белене с нова централа, тъй като договорите за АЕЦ "Белене" са секретни, ние трябва да питаме руснаците да ни разсекретят договорите.

Гражданите не могат да ги видят и ние за да не влизаме в такъв обяснителен режим, предложихме "нова централа". Този въпрос по никакъв начин не променя смисъла и желанието ни да има референдум. За всички е ясно, че става въпрос за Белене. Ако поставим думичката Белене, влизаме в конкретен текст и нарушаване Конституцията. Аз не случайно казах, че подкрепям техния въпрос. Ние на практика им поправихме юридическите грешки, каза Бойко Борисов. Ако ние подкрепим противоконституционен текст, президентът ще го пусне в Конституционния съд, тогава ще се върне въпросът и ще започне всичко от началото и това ще продължи с месеци.

Борисов подчерта, че консултантите по проекта NSBC са казали, че централата струва между 20 и 22 млрд. лв. И ако българите кажат да, аз ще ги питам тези 22 млрд. откъде ще ги вземем. Само да кажа, че столичното метро стана за 1 млрд, това са 22 метра. Според премиера ние и сега имаме повече енергия, отколкото ни е необходимо. Ключовото нещо, което ни е необходимо за България е енергийна ефективност.

Борисов коментира двата проекта - "Южен поток" и "Набуко". В момента във Виена им казах така, ние България понеже искаме "Набуко", ако искате да участвате, и започваме да строим "Набуко". Нашият план е около 10 януари ще стартираме изграждането на "Набуко". Освен това, продължи премиерът, Путин ще дойде на 9 ноември да стартираме "Южен поток". На територията на България двата проекта ще вървят заедно, обеща премиерът.

България е последната държава, която не е приела данъкът върху лихвите, каза Борисов и подкрепи идеята за лихвите върху депозитите.

М. Дачева

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички