Булгартрансгаз проучва нови находища за наличие на газ


Булгартрансгаз проучва нови находища за наличие на газ
Снимка:

7698

 "Проучват се нови находища за наличие на природен газ в страната." Това каза Кирил Темелков, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз” в комплекс „Златни пясъци” при представяне на десетгодишен план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България, предаде Агенция „Фокус”.

"За местния добив на природен газ сме стъпили основно на тези находища, които са доказали наличието си на природен газ – Галата и Калиакра, както и находището в плевенското село Девенци, което се очаква да започне да добива газ още следващата година", посочи Темелков.

Прогнозата за развитието на местния добив е, че през 2013 г. той ще бъде 500 млн. куб. метра, през 2014 г.- 800 млн. куб. метра и ще достигне до 1,3 млрд. през 2015 г. В момента се проучват три терена.

До края на 2014 г. се очаква България да осигурява достатъчен капацитет на останалата газова инфраструктура в случай на прекъсване на най-голямата единична газова структура в ден на изключително голямо търсене на газ. 16,8 млн. куб. метра на ден е най-голямото потребление на газ в България.

„Булгартрансгаз” предвижда изграждане на интерконекторни връзки и инвестиране в постоянен реверсивен поток. Проектите за развитие на газовата инфраструктура 2013-2022 г. предвиждат модернизация на съществуващата преносна система; разширяване чрез изграждане на нови газопроводни отклонения до нови региони; междусистемни връзки; увеличаване капацитета за съхранение на природен газ; свързване с международните газопроводи, преминаващи през територията на България и осигуряване на постоянен реверсивен поток.

Удвояване на капацитета на подземното газохранилище в Чирен е заложено също в десетгодишния план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ в България. Планира се това удвояване на капацитета да стане след пет години", каза Темелков.

Подземното газохранилище в Чирен е разработено на базата на изтощено газово находище, открито през 60-те години и от 70-те години се използва за газохранилище. В момента на него има прокарани 22 експлоатационни сондажи. Разположено е надземно оборудване с технологични инсталации, компресорна станция с мощност 10 мегавата. Капацитетът в момента на Чирен е 550 млн. куб. метра газ за съхранение.

Същевременно има и 750 млн. куб. метра т. нар. буферен газ, който не може да се добие, защото служи за поддържане на налягането и съществуване на хранилището. Максималният дневен дебит в хранилището е 4,2 млн. куб. метра дневно. В следващите пет години се планира капацитетът да бъде удвоен и да стигне 1 млрд. куб. метра съхранение и до около 10 млн. куб. метра за нагнетяване и за добив.

"200 млн. евро струва разширението на хранилището в Чирен", посочи Кирил Темелков.

В момента капацитетът не е запълнен изцяло. Без цялостно разширение дебитът на находището не може да се достигне. Не може да се разшири само дебитът. През 2015 г. технически има възможност да се разшири хранилището и има къде да се продаде този капацитет. В такъв случай, инвестирайки 200 млн. евро, няма да се повиши таксата за съхранение. В момента газа от Чирен се предлага на пазара в България, но след разширяването ще се предлага на целия регион.

"Очаква се малък ръст на потреблението на газ през 2012 г. През 2011 г.е било 3 млрд. куб. метра. Прогнозата е за увеличение със около 150 млн. куб. метра", каза още Кирил Темелков.

Редактор: Георги Иванов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички