България без икономическо бъдеще, ако остане зависима от Русия


България без икономическо бъдеще, ако остане зависима от Русия
Снимка:

684

Ако в енергийно отношение България остане напълно зависима от Русия, тя няма да има икономическо бъдеще, заяви Алекс Алексиев, председател на УС на Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион, цитиран от БГНЕС.

"За съжаление това правителство не показва никаква готовност да работи за енергийна независимост. За съжаление и предишното правителство, с изключение на забраната за строеж на АЕЦ "Белене", не показа никаква инициатива за постигане на енергийна независимост", допълни Алексиев.

Той участва в пресконференция относно диверсификацията на газовите доставки и икономическото, енергийното и политическото значение на избора на маршрут за проекта "Набуко". Очаква се консорциумът "Шах Дениз" да обяви официално решението си в петък. Според Алексиев решението вече е взето и то е в полза на Трансадриатическия газопровод (ТАП), което е много лоша новина за България.

Според експерта по енергийна сигурност Илиян Василев за решението няма икономически основания, защото Централна и Югоизточна Европа са много по-перспективен пазар и поради по-високата си степен на отсъствие на алтернативни доставки са по-обещаващ пазар за природен газ.

Той разкритикува липсата на политика и усилия на българските правителства и на газовите компании и определи като абсурдно решението до се постави като най-висок приоритет изграждането на интерконекторна връзка с Гърция. "Гърция няма собствени резерви от газ, през нея минава газопровод, който първично преминава през Турция. Логиката изискваше първо да построим интерконекторната връзка с Турция и след това с Румъния, която също има собствени резерви и румънският парламент прие решение за вдигане на забраната за износ на румънски газ. Реалната диверсификация можеше да настъпи през Турция и Румъния. Направихме бизнес на някой друг от Гърция", изтъкна Василев.

Според него в предпочитането на ТАП пред "Набуко-Запад" няма логика, защото зависимостта на Гърция от руски газ е намаляла от около 80% на 58%, а Италия зависи от руски газ на около 35%-38%, т.е. това е един от най-диверсифицираните газови пазари въобще. "Няма никаква необходимост този газ да отива във вече диверсифициран пазар. Освен това, ако вие притежавате газ, последното нещо, което ще направите, е да продавате този газ на вече диферсифициран пазар, на който има висока конкуренция и не можете да получите висока цена", посочи Василев.

Според него от всички страни най-потърпевша е България, която е увеличила зависимостта си от руски газ от 81% на 85%. "Набуко-Запад" беше най-големият шанс на Централна и Югоизточна Европа реално да диверсифицира газовите си пазари и така да обезсили енергийното оръжие на Русия. Вместо това тя трябва да започне да разчита на местен добив", смята той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички