България избира през март подизпълнители по Южен поток


България избира през март подизпълнители по Южен поток
Снимка:

434

Саут стрийм България (South Stream Bulgaria) ще обяви през март подизпълнителите за изграждането на българския участък на газопровода "Южен поток", съобщи днес Газпром в края на визитата на делегация на холдинга в България.

"През март тази година Саут стрийм България ще направи равносметка на открития търг за избор на подизпълнители за териториалното планиране, оценката на въздействието върху околната среда и подготовката на проектната документация на участъка на газопровода на територията на България", се уточнява в съобщението, цитирано от РИА Новости и БТА.

"В България много добре разбират колко ценно за страната е приетото решение за изпълнението на проекта "Южен поток" във варианта за максимална производителност - 63 млрд. куб. метра", каза пред журналисти шефът на Газпром Алексей Милер.

Милер се срещна с българския премиер Бойко Борисов и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Делегацията на Газпром е имала преговори и с изпълнителния директор на ЕАД Булгаргаз Димитър Гогов, на които са били обсъдени перспективите за сключване на ново дългосрочно споразумение за доставки на руски газ за България.

В момента се разглеждат пет варианта за трасето на газопровода: Русия-България-Сърбия-Унгария-Австрия; Русия-България-Сърбия-Унгария-Словения; Русия-България-Сърбия-Унгария-Австрия и България-Гърция-Италия, а също и вариант, отчитащ всички по-горни варианти.

Освен това се анализира и вариантът за газопровод Русия - Румъния - Сърбия и по-нататък.

В момента се обмисля разклонение на трасето на газопровода към Хърватия от Сърбия. В тези варианти на трасето все още не са включени Македония, която прояви интерес към проекта, а също и Черна гора, която през февруари реши да се присъедини към него, отбелязва РИА Новости, позовавайки се на информация, качена днес на сайта на Газпром.

Планира се окончателният маршрут на газопровода да бъде определен заедно с приемането на инвестиционното решение, което е насрочено за ноември.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички