България не е готова за либерализация на енергийния пазар, смята председателят на БФА


България не е готова за либерализация на енергийния пазар, смята председателят на БФА
Снимка:

463

В България все още няма условия за либерализация на енергийния пазар. Около това мнение се обединиха председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Никола Газдов и социолога Иво Христов, който е автор на пространно изследване на българската енергетика и пазара ѝ у нас.

Европейската комисия вече води дело срещу страната ни заради липсата на либерализация на пазара, но същевременно сегашният председател на ДКЕВР и бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова казва, че либерализацията няма да помогне. Задайте си въпроса „защо”, каза Газдов в сутрешния блок на bTV.

Според него основната причина за липсата на либерализация е умишленото задържане на статукво в сектора. Като пример Газдов посочи липсата на модернизация – българските компании използват остарели мощности, които се налага непрекъснато да се рехабилитират, а това става главно за сметка на производителите. На веригата са се наредили редица подизпълнители и голяма част от парите, които вървят по това перо, отиват и в джобовете на „известни лица в сектора”. Естествено, след като една мощност се нуждае от непрекъсната поддръжка, това означава и по-скъпо производство, обясни Газдов.

Същевремнно председателят на БФА категорично отказа да възприеме позицията, че заради ВЕИ токът в България е скъп. От сметка за 100 лева, само 6 отиват за зелена енергия, каза той.

Газдов коментира и предложението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за изключване на ВЕИ производители от мрежата, които не подават данни за производството си на диспечерите в мрежовата система. Той обясни, че липсата на тези данни се дължи на електроразпределителните дружества, тъй като тъкмо те са задължени да инсталират табла за отчет при присъединяването на нова мощност към мрежата. Единици са тези производители на зелена енергия, които носят вина за липсата на отчетност в тази насока, обясни Газдов.

Председателят на БФА каза още, че единици са „зелените енергийни” компании, чийто ток се изкупува при баснословните 699 лева на мегават. „Говорим за само десет компании – при другите цената изобщо не е такава”, твърди той.

Зелената енергия е изискване на Европейския съюз и е част от пакета мерки за намаляване на отделянето на вредни емисии до 2020 година. Именно до тази година поне 10% от производството на ток трябва да става чрез ВЕИ източници. В момента в България този процент е над 8 на сто.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички