България първа в ЕС ще получи газ от Азербайджан


България първа в ЕС ще получи газ от Азербайджан
Снимка:

359

България ще е първата страна в Европейския съюз, която ще получи природен газ от Азербайджан. Синьото гориво ще се доставя по т. нар. южен газов коридор.

За това се договориха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от правителствената пресслужба.

Разговорите се проведоха в рамките на започналото в Баку двудневно официално посещение на българска правителствена делегация. По време на срещата двамата държавници обсъдиха възможностите за развитие и задълбочаването на търговско-икономическия потенциал на двете страни, включително чрез инвестиционни проекти.

Президентът Алиев изрази оптимизъм за бъдещото задълбочаване и разширяване на българо-азербайджанските отношения в редица области като търговия, селско стопанство, IT-сектора и туризма.

Конкретните параметри на проектите в тези области ще бъдат решени от ресорните министри на двете страни. Борисов и Алиев обсъдиха и възможностите двете страни да обменят опит в областта на туризма и особено в зимния туризъм.

Стокообменът между България и Азербайджан за 2011 г. възлиза на около 33 млн. щатски долара, което е с 13% повече в сравнение с този през 2010 г. Българският износ за прикаспийската република е нараснал с 26%, като най-голям дял заемат медикаментите, плочите от дървесина, яйцата и козметиката.

По време на официалната визита министър-председателят Бойко Борисов е придружаван от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички