Българо-румънската газова връзка готова до май 2013 г.


Българо-румънската газова връзка готова до май 2013 г.
Снимка:

5701

Политиката на правителството е за интегриране на газопреносните мрежи на България с тези на съседните държави. Това каза пред БНР Кирил Темелков, директор на "Булгартрансгаз".

"Имаме много проекти за интегриране на нашата мрежа. Проектът, по който се работи усилено в момента, е между България и Румъния. Тази седмица направихме първа копка на проекта българо-румънска връзка. Румънската газопреносна система няма входна точка само от Русия, както е при нас, а е свързана и с унгарската газопреносна система. По този начин нашата система добива нови трасета за източници на газ. Обектът ни се предвижда да се изгради напълно до края на май 2013 г. Наземната част на територията на страната ще бъде изградена и в по-кратки срокове вероятно. Като цяло това е проект, който обвързва не само българската част, но трябва да координираме частите, които са на румънската територия и покрай Дунав, всички тези части са в ход в момента. Така се работи, че през май 2013 г. интерконекторът да е въведен в експлоатация", обясни Темелков.

Той каза, че е бил избран за директор на "Булгаргтрансгаз" в средата на 2011 г. "През последните години инвестиционната дейност на компанията не беше на достатъчно високо ниво. Трябваше да се направят повече инвестиционни работи, за да се постигне нивото, което се очаква на европейски оператор. Слабата инвестиционна политика през последните години показа тежката ситуация, заради, която трябваше незабавно да се вземат множество мерки. Вече наваксваме с всички дейности, които са необходими, за да осигурим качествена услуга на нашите клиенти", отбеляза Темелков.

Той каза, че няма опасения за газопреносната мрежа през зимата. "Ако настъпят усложнения в европейски план, тогава ние като част от европейската мрежа, можем да изпаднем в по-тежка ситуация. Ние имаме реално една криза от началото на 2009 и оттогава имаме усложнени обстановки, но нямаме криза, при която след 2009 г. да се спира или намалява газоподаването до нашите потребители", поясни Темелков. 

Редактор: Георги Проданов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички