Българският ток най-евтин в целия Евросъюз


Българският ток най-евтин в целия Евросъюз
Снимка:

429

Най-ниска цена на електроенергията в целия Евросъюз плащат именно българите. Цените на газа у нас обаче, са сред най-високите, очат данни на Европейската комисия.

Според уточненията на експерти страната ни е в най-неблагоприятно положение в Евросъюза по отношение на цените на газа, защото е зависима само от един източник. Двупосочни връзки към съседните страни според тях са една от алтернативите за България. Другите са свързани с проучването на залежите от природен и шистов газ.

Електроенергията у нас статистически е най-евтина и за домакинствата и за промишлеността, но не и ако цената й бъде разглеждана на фона на доходите на българите, обясниха специалистите. Според тях резерв за намаляване на цената на тока може да се търси с подобряване на енергопреносната система и изграждане на нови съоръжения.

Комисията представи данни за отделните страни в навечерието на предстоящия идната седмица извънреден Европейски съвет, сред чиито основни теми ще е енергетиката.

Междувременно стана ясно, че двете експертни мисии, които Европейската комисия изпрати у нас по искане на служебното правителство, в момента обобщават заключенията и препоръките си, и се очаква скоро те да бъдат представани на българските власти.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички