Цената на петрола е в ръцете на развиващите се пазари


Цената на петрола е в ръцете на развиващите се пазари
Снимка:

398

През последните седем години търсенето на петрол в развиващите се страни - основната надежда на световната икономика - значително надхвърля това в развитите.

Ако през 2013 г. развиващите се икономики продължат да растат, то и цените на "черното злато" няма да тръгнат надолу, се казва в анализ а "Интерфакс", цитиран от БГНЕС.

Ед Ядрени, основател на компанията "Ядрени Ризърч", даваща съвети на институционални инвеститори, прогнозира състоянието на световната икономика с помощта на търсенето на петрола, защото потреблението на нефт е директно свързано с икономическата активност както в развитите, така и в развиващите се страни.

Анализирайки последните данни за състоянието на търсенето и предлагането, той е достигнал до извода, че тази година със сигурност няма да е лоша за световната икономика, а през 2013 даже може да се очаква подобряване. Развиващите се държави продължават да растат бързо, а икономическият спад в развитите наближава своя край.

Твърдението на Ядрени се базира на следните наблюдения.

Световното потребление на петрол нарасна до рекордните 89,5 милиона барела за 12 месеца до септември тази година. Рекордът беше поставен от т.нар. "нов свят" - не включва САЩ, Европа и Япония. В "стария свят" търсенето практически не нарасна.

Днес потреблението в "новия свят" е с 39% по-високо, отколкото в "стария". Преломът в тенденцията е настъпил през март 2005 - тогава търсенето на нефт в развиващите се страни се е оказало по-голямо, отколкото в развитите.

През март тази година растежът на търсенето се забави до 0,3%, но още през септември темповете на растеж отново се увеличиха до 0,8% и те бяха осигурени от развиващите се икономики.

Темпът на растеж на търсенето на петрол сред страните, които не влизат в ОИСР, се стабилизира на ниво от 2,5%. А търсенето в 34-те развити страни членки на организацията спадна с 0,8% спрямо септември 2011.

Съотношението на търсене към предлагане на петрол, изчислявано от Oil Market Intellegence въз основа на средните стойности за 12 месеца, ясно корелира с промените на цените на "черното злато".

През септември неговата стойност се понижи до 0,99 - минималното ниво от юни 2009, т.е. даже растящото търсене се покрива за сметка на динамично увеличаващото се предлагане. Това фактически означава, че петролът поевтинява, а на относително високо ниво неговата цена се удържа единствено от заплахата за война в Персийския залив.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички