Цената на тока може да падне чрез промени в закона, заявиха от ДКЕВР


Цената на тока може да падне чрез промени в закона, заявиха от ДКЕВР
Снимка:

438

След като вчера премиерът Пламен Орешарски и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заявиха, че се планира токът да поевтинее с 5% от 1 юли, се оказва, че такава мярка не е предвиждана от енергийния регулатор. За да падне цената на електроенергията са нужни законови промени, заявиха от ДКЕВР.

„Конкретно намаляване на цената на тока не е разглеждано. ДКЕВР разработи единствено схема за ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента”, заяви на пресконференция председателят на регулатора Анжела Тонева, предаде КРОСС.

За да поевтинее токът за крайния потребител, са необходими законови промени, както и да се привлекат приходи от продажбата на емисии от парниковите газове. Нужно е намаляването на разходите за „студен резерв", което може да се случи с решение на министъра на икономиката и енергетиката, каза още Тонева.

ДКЕВР ще предложи и максимално ограничаване от всички разходи и възвращаемост на участниците в енергийната системата, за да бъде балансиран интересът както на потребителите, така и на самите енергийни дружества.

Според анализаторите на регулатора цената на електроенергията преди облагането с ДДС би скочила с 38%, ако се запази сегашният ценови модел. Причината за това е в завишените квоти за задължително изкупуване. При това положение хората биха плащали 88.11 лв./мвтч вместо сегашнте 78.47лв./мвтч за консумираната енергия.

ДКЕВР днес представи нов ценови модел, чиято цел е да се избегне евентуалното увеличение. Моделът е базиран на анализ на потреблението на електрическа енергия в страната и на съществуващите мощности. Той предвижда преразпределяне на разходите от регулирания към свободния пазар с цел премахване на добавките за зелена и кафява енергия и невъзстановяеми разходи, плащани на американските тецове

Друга мярка е чрез продажбата на квоти на емисии парникови газове да се финансира част разходите за производство на електроенергия от ВЕИ, заявиха от регулатора.

 

 

 

 

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички