Цените на горивата удариха пореден рекорд


Цените на горивата удариха пореден рекорд
Снимка:

352

Цените на горивата продължават да растат. На повечето бензиностанции масовият бензин А-95 вече се продава за 2,70 лв. и задмина дори традиционно по-скъпия дизел, съобщи Нова телевизия.

Държавата пък, макар да следи всекидневно промените, не разполага с механизми да се намеси и да компенсира увеличението.

Себестойността на горивата формира само 40% от това, което плащаме на бензиностанциите. Затова много шофьори се питат при кого отиват останалите 60 на сто. Оказва се обаче, че печалбата на дистрибуторите на горива не надхвърля 2%. Другото се трупа от акцизи, мита, ДДС, производствени разходи и транспорт.

"Няма много резерви. Бизнесът и правителство трудно могат да променят положението", твърди Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Но цената, на която сега се предлагат течните горива, не допада на масовия потребител. Затова много лични автомобили се използват вече само при крайна нужда. Заместват ги служебните.

За да се стигне до по-ниски цени обаче, някоя от оскъпяващите компоненти трябва да бъде намалени. От Министерството на финансите следват програмата за постепенно вдигане на акцизите, съобразно с договореното с европейските партньори в предприсъединителния период.

Не съществува механизъм за компенсиране на потребителите, напомнят и от Министерството на икономиката, макар че постоянно следят случващото се на пазара. Единственото, което може да върне стойността на дизела и бензина към поносими нива, остава рязко подобряване на международните пазари.

В момента в най-голяма степен на този пазар влияе ситуацията около евро санкциите за Иран.

Поскъпват горивата и в Европа.

Малко преди Великден цените на горивата в Австрия и Германия достигнаха рекордни нива, пише днес австрийският вестник „Ди Пресе”.

Цената на един литър бензин достигна невижданите 1,513 евро в Австрия. В същото време германските шофьори идват да зареждат в Австрия, тъй като в Германия горивата са още по-скъпи. В Германия цената на един литър бензин достигна 1,71 евро.

Германските власти наредиха проверка за вероятно картелно споразумение между петте компании, предлагащи горива на германския пазар.

У нас също тече такава проверка. КЗК вече предяви твърдение за картел срещу четири компании на пазара на бензин и дизелово гориво, но окончателно заключение все още се очаква.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички