Цените на петрола тръгнаха нагоре


Цените на петрола тръгнаха нагоре
Снимка: Getty Images / Guliver

1798

Цените на петрола се ориентираха нагоре в петък сутринта в Азия, но печалбите остават ограничени на пазар, който остава доминиран от свръхпредлагане.

Цената на барел от американския еталонен сорт (WTI) с доставка през декември се покачи с 3 цента до 40,57 долара при електронната търговия в Азия. Европейският референтен сорт суров петрол „Брент” с доставка през януари прибави 11 цента до 44,29 долара за барел, съобщава AFP.

В четвъртък цените на петрола намаляха в условията на пазар, обезкуражен от постоянни излишъци, но успяха да задържат над прага от 40 долара в Ню Йорк, благодарение на малко отслабване на долара. В Лондон обаче цената на „Брент” от Северно море в четвъртък качи едва 4 цента до 44,18 долара за барел.

"WTI е под натиск, тъй като американските петролни запаси продължават да се увеличават и цената премина под 40 долара, преди да се възстанови леко", обясни за АФП Бернар Оу, анализатор в IG Markets в Сингапур.

Той добави, че пазарите са в очакване да видят дали барел до 40 долара може да засили търсенето, както мислят някои производители.

Членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) досега устояват срещу натиска на тези, които искат от тях намаляване на производството, за да се намали свръхпродукцията и да се увеличат цените.

Ключови членки на ОПЕК като Саудитска Арабия предпочитат да държат високо равнището на производство и да си запазват пазарния дял в условията на силна конкуренция от трети страни като Съединените щати.

Поскъпването на долара и перспективата за по-високи лихви в САЩ следващия месец също допринасят за спиране на покачването. Силният долар ощетява купувачите на черно злато, които оперират с други валути.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички