Чакаме от САЩ най-новите изследвания за шистовия газ


Чакаме от САЩ най-новите изследвания за шистовия газ
Снимка:

548

САЩ ще предостави на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.

За това се ангажира специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар на среща с министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на МС.

Енергийната сигурност на България, енергийната ефективност, диверсификация на доставките и изграждане на междусистемните газови връзки със съседни държави бяха сред темите, обсъдени по време на срещата.

По темата за проучване и добив на шистов газ в България министър-председателят отново защити тезата, че приоритет на правителството е съхраняването на природата.

"Оставянето на българската природа в състояние, в което следващите поколения ще могат да я ползват, е на първо място, а след това са финансово-икономическите ползи", заяви премиерът Борисов.

Относно изграждането на АЕЦ "Белене" Бойко Борисов заяви, че в момента кабинетът изчаква консултантът HSBC да завърши своя доклад относно целесъобразността на проекта.

"До настоящия момент този проект струва на българските данъкоплатци 1,39 млрд. лева", допълни премиерът.

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия заяви, че подкрепя усилията на страната ни за постигане на енергийна сигурност и енергийна ефективност. "Подкрепяме реализацията на всеки проект, който ще осигури диверсификация на доставките на Балканите", допълни Ричард Морнингстар.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички