Чехия за България: Случаят с ЧЕЗ е политическа афера


Чехия за България: Случаят с ЧЕЗ е политическа афера
Снимка:

526

Ситуацията в България, при която главният прокурор на страната Сотир Цацаров поиска да бъде отнет лицензът на чешката енергийна компания CEZ, е политическа игра, заяви чешкият министър-председател Петр Нечас в интервю за вестник "Право”. Аз съм дълбоко убеден, че целият случай около ЧЕЗ е една политическа афера.

Чешката държава притежава контролния пакет в ЧЕЗ, която се занимава с електроразпределение в Западна България.

"Ако погледнете структурата на цените на тока в България, ще откриете, че не дистрибуторът ЧЕЗ, а енергията от ВЕИ има много по-голяма роля за увеличаването им", каза премиерът Нечас.

Освен това ние само можем да предполагаме, колко близък е Цацаров до бившия премиер Бойко Борисов, който всъщност започна цялата история, добавя чешкият политик.

Обвиненията, повдигнати от Цацаров срещу ЧЕЗ, не са били разследвани от нито един независим регулатор, добави той.

Само един независим регулатор може да отнеме лиценза. Можем само да се надяваме, че България ще действа според принципите на върховенството на правото и европейските стандарти, заяви още Нечас. Той припомни, че Прага наскоро е защитила присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение на хора в Европа.

Още преди месец Нечас коментира случая, като заяви, че очаква България да изпълни международните си ангажименти, както и споразумението за защита на инвестициите в спора си с чешката компания.

Изданието припомня, че правителството на Борисов е подало оставка на 20 февруари заради масовите протести срещу високите цени на тока, които отчасти бяха насочени срещу местния клон на ЧЕЗ.

Българските власти започнаха процедура срещу ЧЕЗ, която може да доведе до отнемането на лиценза за дистрибуцията на ток.

ЧЕЗ отхвърли повечето от критиките, заявявайки, че цените на електричеството в България се определят от регулаторния орган. По-голямото потребление на ток и по-високите сметки са резултат от по-дългия период на отчитане през декември, добавиха още от компанията.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички