Черното злато може да пренасити света


Черното злато може да пренасити света
Снимка:

753

След като напоследък редица нови рафинерии в Азия и Близкия Изток увеличиха преработката си на петрол, възможно е в света да се получи дори пренасищане с черното злато, съобщи Business Insider, позовавайки се на Reuters. Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че новите рафинерии може да изместят от пазара свои по-бедни конкуренти от развиващи се страни. Възникват и опасения дали добивът на петрол може да удовлетвори нарастващото търсене от страна на търговците. 

От МАЕ обявиха, че очакват през периода 2013-2018 г. да започнат да се добиват и преработват по 9.5 млн. барела петрол на ден. Това би отговаряло на една десета от световното търсене на суровината. Пренасищането ще започне да се усеща още през есента на 2013 г., когато световните рафинерии вече ще преработват с 2 млн. барела повече отколкото в момента. Отчитането на подобни данни ще се дължи най-вече на нарасналата активност на петролните съоръжения в Китай, Саудитска Арабия и Венецуела. Предишните прогнози на МАЕ предвиждаха, че увеличението ще бъде с 1.7 млн. барела.

Междувременно от агенцията изразиха опасения, че добивът на суров петрол може да стане недостатъчен за търсенето от страна на рафинериите. За това могат да допринесат трудното сезонно поддържане на петрола тип Брент, невъзможността на Судан да възстанови своите преработки, сезонът на ураганите в САЩ и рисковете в Близкия Изток, породени от сирийската криза. Ако добивите са наистина са по-малки от очакваното, големите изисквания на рафинериите ще подкопаят петролни марджини.

Според МАЕ търсенето на петрол ще се увеличи с около 1.2% през последното тримесечие на годината в сравнение с второто тримесечие. Световната консумация на суровината пък ще нарасне със 785 000 барела през 2013, достигайки общо 90.6 млн. барела. Лек спад има в прогнозата на агенцията за търсенето на петрол в Китай. Докато преди време се очакваше то да се увеличи с 3.9%, сега прогнозата е за 3.8 на сто.

Добивът на суров петрол на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през май е нараснал със 135 000 барела до общо 30.89 млн. барела. Това е най-голямото увеличение за предходните седем месеца и се дължи най-вече на по-големия добив от страна на Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ и Кувейт. За да балансират пазара, през втората половина на 2013 г. държавите от ОПЕК ще трябва да произведат още 29.8 млн. барела.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички