ЧЕЗ отчита над 2 млн. лв. щети заради тежката зима


ЧЕЗ отчита над 2 млн. лв. щети заради тежката зима
Снимка:

4884

Авариите в резултат на тежката метеорологична обстановка в Западна България от началото на годината нанесоха щети в размер на над 2 млн. лева по електроразпределителната мрежа, обслужвана от "ЧЕЗ Разпределение България". Възстановяването на нормалната схема на електрозахранване ще завърши до края на юни. Едва тогава ще бъдат направени и окончателните оценки на щетите.

Досега ЧЕЗ вложи над 1 млн. лева за възстановяване на електрозахранването, което бе прекъснато в резултат на тежката и динамична метеорологична обстановка през първите два месеца на годината. Авариите бяха причинени предимно от скъсани проводници заради обледяването по въздушните електропроводи, както и от счупени и повредени стълбове в резултат на падналите дървета и обилния снеговалеж. Дейностите по отстраняването им допълнително бяха затруднени от непочистените пътища и тежките климатични условия. За отстраняване на авариите "ЧЕЗ Разпределение България" мобилизира 450 аварийни екипа.

"Направихме много добра организация на аварийно-възстановителните работи. Създадохме кризисен щаб, който да координира работата на отделните дирекции, преразпределяхме високопроходимата техника навреме с цел по-ефективното й използване. В бъдеще планираме да въведем телеуправление на редица възлови станции и електропровди. Това ще ни позволи да реагираме още по-бързо при бъдещи аварии", каза Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

Заради обилните снеговалежи през първите месеци на годината без електричество в определени моменти бяха близо 450 000 потребители в различни части на обслужваната от ЧЕЗ територия. Най-силно засегнати бяха Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и Ловешка области.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички