ЧЕЗ отчита ръст на кражбите на електроенергия


ЧЕЗ отчита ръст на кражбите на електроенергия
Снимка:

4393

ЧЕЗ отчита ръст на кражбите на електроенергия през първото полугодие, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Кражбите на електроенергия, констатирани от ЧЕЗ на територията на Западна България, която дружеството обслужва, са нараснали с 28% през първите шест месеца на 2012 г. Най-много кражби са регистрирани на територията на градовете София, Монтана, Враца и област Кюстендил.

Изчисленията са направени въз основа на съставените 3035 констативни протокола, със 72% повече от протоколите през първите шест месеца на 2011 г. Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала електроенергия на стойност над 2,2 млн. лева. По оценки на компанията обаче реалните щети са двойно по-големи. Разликата се дължи на факта, че при установяване на нарушението компанията може да изиска плащане за максимум три месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

"Кражбите на електроенергия ощетяват не само компанията, но и коректните клиети на ЧЕЗ. Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите и възможностите на компанията да инвестира. Затова трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност", каза Цветомир Ралчев, директор "Управление на дружеството" в ЧЕЗ Разпределение България.

Потребителите могат да подават сигнали за кражба на електроенергия на имейл адрес ntz@cez.bg, в центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010. В случаите, когато е налице нерегламентирана консумация между съседи, трябва да бъде подадено оплакване в полицията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички