Членове на Greenpeace нахлуха в АЕЦ, за да покажат пропуските в сигурността


Членове на Greenpeace нахлуха в АЕЦ, за да покажат пропуските в сигурността
Снимка: iStock/Guliver

2224

Група членове на Greenpeace нахлуха във френска ядрена централа, за да подчертаят недостатъците в сигурността в обекта. Около 20 активисти взеха участие в най-новата каскада на екологичната организация, която имаше за цел да докаже, че 58-те ядрени реактора на Франция са уязвими на атаки, най-вече терористични.

Групата заяви, че нахлуването в централа Крюас-Мес в югоизточния район Ардеш, който има четири реактора, доказва, че сигурността около резервоарите за ядрено гориво е недостатъчна, предаде БГНЕС.

Държавният енергиен гигант във Франция, който управлява централата, потвърди проникването, но заяви, че безопасността на завода никога не е била под въпрос. Регионалните служители по сигурността заявиха, че 22 души са арестувани, добавяйки, че те не са представлявали заплаха.

Инцидентът е втори по рода си за последните месеци. През октомври членовете на Greenpeace влязоха в атомната електроцентрала в Катеном, близо до границата с Люксембург.

Франция е наричана „най-ядрената” страна в света, а атомните централи осигуряват 75% от електроенергията на страната. Около 1/3 от всички реактори обаче ще бъдат закрити до 2025 г., съгласно правителствен план за стимулиране на възобновяемите енергийни източници.

В доклада от октомври Greenpeace отбеляза, че повечето от френските ядрени централи са построени преди появата на заплахата от терористични групи и че защитата им е слаба.

Снимка: Архив

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички