Ципрас: Кипър има суверенни права върху газовите си находища


Ципрас: Кипър има суверенни права върху газовите си находища
Снимка: Gettyimages

2791

Гърция подкрепя "суверенните права" на Кипър за експлоатиране на газовите находища в източното Средиземноморие, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като турският президент Реджеп Ердоган предупреди световните енергийни компании да не сключват сделки с острова.

"Сътрудничеството между Гърция и Кипър представлява решаваща точка на външната политика на Атина и това ясно включва подкрепата на кипърската гръцка република в упражняването на суверенните й права в нейната изключителна икономическа зона", каза министър-председателят в парламентарен дебат, предаде AFP.

"Кипър има неотменимо международно право да експлоатира тези територии и този избор има подкрепата на Гърция, както и на Европейския съюз и международната общност", посочи Ципрас.

През 2011 г. американската фирма "Нобъл Енерджи" беше първата, която откри газ на брега на Кипър, където запасите от природен газ се оценяват на около 127,4 милиарда кубически метра. Добиването все още не е започнало.

До голяма степен неоползотвореното от Кипър газово и петролно богатство представлява една от основните точки на спора между Никозия и Анкара. Вчера Ердоган предупреди енергийните компании да се отдръпнат от сделки без решение на кипърския проблем.

"Енергийните компании, които се включват в безотговорните стъпки, предприети от кипърската гръцка страна, никога не могат да бъдат посрещнати с разбиране", каза президентът.

Той посочи, че богатите въглеводородни ресурси на острова трябва да принадлежат на всички страни, включително и на Северен Кипър. Ердоган предупреди срещу всяка стъпка, която би могла да предизвика нови напрежения или да рискува "да загуби приятелството на Турция", като имплицитно предупреди компаниите, че техният турски бизнес може да бъде засегнат.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турската армия окупира северните части на острова в отговор на извършен с помощта на Атина преврат, целящ обединение с Гърция. В момента на острова все още има турска армия, наброяваща 35 000 души.

Конференция за мир, подкрепена от ООН миналата седмица в Швейцария, бе определена като най-добрия шанс за прекратяване на разделението на острова от четири десетилетия насам, но дискусиите приключиха в петък без споразумение.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички