Дефектни ядрени блокове пуснаха в експлоатация в Белгия


Дефектни ядрени блокове пуснаха в експлоатация в Белгия
Снимка: iStock/Guliver

1958

Белгийските власти са знаели за многобройните микропукнатини в реакторите на ядрените централи още преди да започне тяхната експлоатация през 1974 година. Това разкри днес вестник Derniere heure, цитиран от БГНЕС.

Официално за откриването на микропукнатините в ректорите на белгийските централи бе съобщено през 2012 година, което впоследствие доведе до многобройните спирания на блоковете.

Вестникът разкри, че притежава поверителен протокола от 8 януари 1976 година за заседание на всички организации, които имат отношение към изграждането и експлоатацията на централите – на националната енергокомпания, на оператор, производител на оборудване, местен регулатор и други.

В тези документи е написано за откриване на микропукнатини и микрокухини в отлетите корпуси на готовите за експлоатация реактори на АЕЦ „Тианж“ и в третия реактор на АЕЦ „Дул“. Размерът на отделните пукнатини достигал 500 квадратни милиметра (5 на 10 сантиметра).

Вестникът твърди, че дефектните елементи от корпуса на втория реактор в "Тианж" са били заменени, докато микропукнатините на реактора в „Дул“ бяха окачествени като „незначителни за безопасността на реактора“ и той съответно бе пуснат.

Как реално са стояли нещата засега не е известно, но през 2012 година при внимателна проверка с ултразвук на корпусите на реакторите микрокухините бяха открити именно във втория енергоблок на „Тианж“.

Снимка: Архия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички