ДКЕВР потвърди: Токът поскъпва с 10% от юли


ДКЕВР потвърди: Токът поскъпва с 10% от юли
Снимка:

406

Прогнозата ни за увеличението на тока остава 10%.

Това каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев пред журналисти.

Работим много интензивно и детайлно, непрекъснато имаме контакти с дружествата по отделните ценови елементи, които трябва да уточняваме. Ще направим всичко възможно да сме в рамките на тази прогноза, независимо от външните фактори, посочи още Семерджиев, цитиран от Фокус.

Повишението до голяма степен се дължи на необходимостта страната ни да увеличи дела на т. нар. „зелена енергия”, коментира по-рано пред Би Ти Ви Семерджев.

По думите му България засега се движи по план с изпълняването на целите на ЕС за развитие на електропроизводството от възобновяеми енергийни източници и до 2020 г. ще бъде достигнат делът от 16%, заложен за България.

Това обаче се отразява негативно на джоба на данъкоплатците у нас. По информация на ДКЕВР предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите до момента фотоволтаични паркове с мощност 50 мегавата.

Събират се данни и за други проекти за производство на енергия от ВЕИ, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли и съответно ще повлияят върху крайната цена на тока, но прогнозата ни за 10-процентно увеличение се запазва.

Заемите, които използват дружествата, са на пазарни нива и пряко не могат да се отразят върху крайните цени за потребителите.

Това обясни Семерджиев в отговор на въпрос каква е прогнозата му за лихвата, която Български енергиен холдинг (БЕХ) ще отпусне на НЕК за погасяване на задълженията към две от банките за АЕЦ „Белене” и дали това може да се отрази на увеличаването на тока с повече от 15% от 1 юли.

Когато се отпускат заеми, те трябва да бъдат на пазарни нива. Предполагам, че ще се направи всичко възможно, дори и да бъдат по-благоприятни, това зависи от състоянието на дружествата, но в никакъв случай няма как да се отразят пряко на цените, каза Семерджиев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички